U trendu

Litvanija platila 100.000 evra odstete Abu Zubajdi

VILJNUS – Litvanija je platila 100.000 evra zatvoreniku iz Gvantanama, Abu Zubajdi, poznatom i kao „večiti zatvorenik“, kao kompenzaciju za to što je dozvolila CIA da ga drži na tajnom mestu izvan Viljnusa gde je bio podvrgnut torturi.

Kako prenosi britanski Gardijan, isplata Litvanije od 100.000 evra (113.500 dolara) usledila je posle više od tri godine nakon što je Evropski sud za ljudska prava naložio vladi da plati odštetu zbog kršenja evropskih zakona koji zabranjuju mučenje.

Abu Zubajda je uhvaćen u Pakistanu šest meseci nakon terorističkog napada u SAD-u 11. septembra 2001. godine.

CIA i advokati administracije tadašnjeg američkog predsednika DŽordža Buša pokušali su da opravdaju njegovo mučenje tvrdnjom da je on veoma visoko pozicionirana ličnost u Al Kaidi, međutim, ispostavilo se da on nije bio član te organizacije i nikada nije optužen za učešće u 11. septembru.

Veći deo vremena od hapšenja, Zubajda je držan bez komunikacije, na insistiranje CIA kao bi sprečili da detalji o njegovom mučenju isplivaju u javnost, navodi Gardijan.

Advokati Zubajde veruju da je malo verovatno da bi Litvanija platila odštetu bez odobrenja Vašingtona.

„Taj potez je u skladu sa idejom da SAD ublažavaju svoj stav o pritvoru ‘večitom zatvoreniku’. SAD su očigledno mogle da spreče Litvaniju da preda ovaj novac, a pitanje je zašto nisu?“ rekao je za Gardijan jedan od advokata iz Zubajdinog pravnog tima.

Najbrutalniji oblici torture koje je Zubajda pretrpeo dogodili su se 2002. godine kada je držan na nepoznatoj lokaciji CIA-e na Tajlandu, a čitav program torture, koji je CIA nazvala „pojačane tehnike ispitivanja“ za zatvorenika, osmislila su dva psihologa po ugovoru sa agencijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.