U trendu

LNR: Ubijeni Francuz nije bio novinar, već strani plaćenik

LUGANSK – Francuski državljanin, koji je ubijen danas na teritoriji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), nije verovatno bio novinar, ali je mogao biti angažovan u isporuci municije na položaje ukrajinskih oružanih snaga, rekao je za TAS S oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

„On je predstavljen ne samo kao novinar. Čak i ukrajinski mediji govore da je bio dobrovoljac. Dakle, ne isključujemo da je bio angažovan na dopremanju oružja i municije na položaje ukrajinskih oružanih snaga. Zato je bio osuđen na tako tužan kraj. Ne bih ga nazvao novinarom, jer su njegovi postupci ukazivali na sasvim drugu liniju aktivnosti. Sasvim ga je moguće nazvati stranim plaćenikom. I apsolutno je jasno da je bio saučesnik ukrajinskih ekstremno desničarskih radikalnih snaga. Videli smo da takvi dobrovoljci pomažu ukrajinskim trupama, isporučuju municiju koja se koristi za ubijanje civila“, rekao je Maročko.

Na to je upozorila Narodna milicija LNR 27. maja, a snage LPR-a znaju da Ukrajina koristi civilni transport za vojne potrebe, kazao je Maročko.

„Ukrajinska vojska koristi zabranjene metode ratovanja. Više puta smo izveštavali da ukrajinske oružane jedinice i ekstremno desni radikali koriste civilni transport za svoje vojne potrebe. Pre svega ukrajinski militanti navodno koriste kola hitne pomoći za prevoz municije i hrane za oružane snage, što je zabranjeno apsolutno svim međunarodnim pravilima. Takođe vidimo da oni sada koriste civilni prevoz za svoje kretanje“, naglasio je.

Ranije danas je regionalni guverner Sergej Gajdaj objavio da su napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate.

Gajdaj je na Telegramu objavio da je geler probio oklop vozila i usmrtio francuskog novinara koji je bio u njemu, preneo je Rojters.

On je u objavi priložio fotografiju sa novinarskom akreditacijom Lekler Imofa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.