U trendu

London: Dogovor Sunaka i Fon der Lajen o trgovinskim pravilima za S. Irsku

LONDON – Britanski premijer Riši Sunak i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sklopili su danas novi dogovor o post-Bregzit trgovinskim pravilima za Severnu Irsku čime je otvoren put za novo poglavlje u odnosima Londona i EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vindzoru Sunak je rekao da su se dve strane saglasile da ublaže trgovinska pravila za Severnu Irsku, prenosi Rojters.

„Drago mi je što mogu da vas izvestim da smo napravili proboj u pregovorima i da smo doneli ključnu odluku. Ovo je početak novog poglavlja u našim odnosima“, rekao je Sunak i dodao da je dogovoreno da se izmeni prvobitni dogovor za Severnu Irsku, poznat kao Severnoirski protokol, a da se ustanovi novi tzv. Vindzorski okvir.

Dogovor o trgovinskim pravilima za Severnu Irsku je bilo jedno od najspornijih pitanja u procesu istupanja Velike Britanije iz Evropske unije 2020. godine.

Severna Irska je kao britanska provincija imala otvorenu granicu sa Republikom Irskom, članicom EU, a svaki povratak na rigidni, čvrsti pogranični režim mogao bi da ugrozi mirovni sporazum iz 1998. godine kojim je okončano trodecenijsko sektaško i političko nasilje u Severnoj Irskoj.

„Velika Britanija i Evropska unija su možda imale razlike u prošlosti, ali mi smo saveznici, trgovski partneri i prijatelji, nešto što smo jasno videli u protekloj godini kada smo se udružili da podržimo Ukrajinu“, rekao je Sunak.

To je ponovila i Fon der Lajenova i objasnila da će novi okvir omogućiti dvema stranama „da započnu novo poglavlje u međusobnim odnosima i primene dugotrajna rešenja“ za koja su, kako je rekla, „obe strane uverene da će biti od koristi za sve ljude i preduzeća u Severnoj Irskoj“.

Prema protokolu, EU zahteva proveru trgovinske razmene između Velike Britanijom i Severne Irske kako bi se očuvao integritet jedinstvenog tržišta EU, ali uz izbegavanje da se takve provere odvijaju na osetljivoj kopnenoj granici između Severne Irske i Republike Irske.

Za Sunaka, koji je na položaju premijera četiri meseca, ovaj sporazum je potvrda strategije visokog rizika jer istovremeno nastoji da obezbedi kompromis i poboljšanje odnosa sa Briselom i Sjedinjenim Američkim Državamam, ali tako da ne naljuti većinsko krilo svoje partije koja je vezano za tekovine Bregzita.

Uspeh dogovora će verovatno zavisiti od toga da li će Sunak uspeti da ubedi Demokratsku unionističku partiju (DUP) da prekine svoj bojkot dogovora o podeli valsti u Severnoj Irskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar