U trendu

London: Ministri danas sa sindikatima u pokušaju da se okonča talas štrajkova

LONDON – Britanski ministri sastaće se danas sa predstavnicima sindikata da bi pokušali da okončaju najveći talas štrajkova u brojnim sektorima, uključujući zdravstvo i transport, pošto radnici zahtevaju veće plate, objavio je danas Rojters.

Sindikati prosvete, koji će kasnije ove sedmice objaviti svoju odluku da li će stupiti u štrajk, trebalo bi da se sastanu sa ministrom prosvete, dok će ministar zdravlja voditi razgovore sa sindikatima koji predstavljaju radnike hitne pomoći i medicinske sestre, a ministar saobraćaja će se sastati sa sindikatima železnice.

Vlada je saopštila da bi povećanje plata u skladu sa rastom inflacije samo podstaklo dalje povećanje cena i kamata na otplatu hipoteka.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas tokom posete jednom domu zdravlja da se vlada zalaže za povećanje plata koje je razumno, moguće i odgovorno.

Sunak je u nedelju naveo da je spreman da razgovara o povećanju plata za medicinske sestre, koje bi trebalo da ponovo štrajkuju 18. i 19. januara nakon što su štrajkovale dva dana u decembru.

Sindikati su najavili da će u narednom periodu prekinuti štrajk ako plate budu povećane u skladu sa rastom inflacije, dok vlada želi da pregovara o
povećanju plata za sledeću godinu, prenela je britanska agencija.

Povećanje plata u Velikoj Britaniji ne ide u korak sa dvocifrenom
inflacijom koja je trenutno na 40-godišnjem maksimumu i u novembru je iznosila 10,7 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.