U trendu

London planira nova ograničenja za Rusiju i Kinu

Vlada Velike Britanije planira da razvije mere za suprotstavljanje stranom uticaju, koje će pogoditi Rusiju i Kinu, piše list „Sandej tajms“.

Britanski ministri nameravaju da promene pravila rada Palate lordova. Pretpostavlja se da će se od parlamentaraca tražiti da izveštavaju o svojim sredstvima vezanim za Rusiju i Kinu. Na taj način se planira borba protiv pokušaja lobiranja za interese Moskve i Pekinga, piše list.

Osim toga, Vlada namerava da uvede zakon o špijunaži kako bi identifikovala strane obaveštajce i proterivala ih iz zemlje, čak i ako se legalno nalaze na njenoj teritoriji. Novine navode da u Velikoj Britaniji trenutno radi više špijuna nego tokom Hladnog rata.

London takođe planira da proveri rad kineske kompanije „Huavei“. Ako se pokaže da su njeni zaposleni povezani sa obaveštajnim službama, planirano je da se oni proteraju iz zemlje. Izvori lista navode da će odgovarajući planovi biti objavljeni u narednom obraćanju britanske kraljice.

Ministar bezbednosti Ben Volas smatra da će predložene mere obezbediti transparentnost političkog sistema i pomoći da se Velika Britanija zaštiti od „hibridnih napada“. Prema njegovim rečima, rad na nacrtu zakona o špijunaži počeo je nakon incidenta u Solsberiju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.