U trendu

Lopez Obrador regurutuje vlade protiv Tvitera

MEKSIKO SITI – Predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador obećao je da će voditi međunarodne napore u borbi protiv onoga što on smatra cenzurom društvenih medija koji su blokirali ili suspendovali račune američkog predsednika Donalda Trampa.

Administracija predsednika Lopesa Obradora obraća se drugim vladama kako bi formirale zajednički front po tom pitanju, prenosi AP.

„Mogu da vam kažem da ću na prvom sastanku G20 koji imamo, dati predlog po ovom pitanju. Da, društveni mediji ne bi trebalo da se koriste za podsticanje nasilja i sve to, ali ovo ne može da se koristi kao izgovor za suspendovanje slobode izražavanja“, rekao je predsednik Meksika.

On se zapitao kako jedna kompanija može da se ponaša kao da je svemoćna, „kao neka vrsta španske inkvizicije“.

Sekretar za spoljne odnose Marselo Ebrard rekao je da Meksiko počinje da gradi međunarodnu kampanju oko tog pitanja.

„S obzirom na to da se Meksiko preko našeg predsednika oglasio, odmah smo stupili u kontakt sa drugima koji misle isto“, rekao je Ebrard, napominjući da su se čuli sa zvaničnicima iz Francuske, Nemačke, Evropske unije, Afrike, Latinske Amerike i jugoistočne Azije.

„Predsednikova naređenja su da stupi u kontakt sa svima njima, podeli tu zabrinutost i poradi na izradi zajedničkog predloga“, rekao je Ebrard.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je među onima koji su javno kritikovali akciju protiv Trampa.

Njen portparol rekao je u ponedeljak da kancelarka smatra da je „problematično“ to što menadžeri preduzeća mogu nekome uskratiti pristup prema pravilima koja nisu definisana zakonom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je kasnije na nove propise koji će regulisati upotrebu Fejsbuka, Tvitera i Instagrama u Evropskoj uniji.

Ne pominjući Trampov slučaj, rekao je da „vlasnici korporativnih giganata ne bi trebalo da odlučuju koji su stavovi ispravni, a koji ne“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.