U trendu

Lukašenko pooštrio zakon o medijima

MINSK – Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je danas zakon kojim se uvode oštre restikrivne mere prema medijima, dok se istovremeno dozvoljava Vladi da ih ugasi bez sudske odluke, javlja AP.

Prema novom zakonu, medijima se zabranjuje da emituju prenos uživo sa neodobrenog javnog skupa, a takođe se dozvoljava Ministarstvu informacija da naredi gašenje medija – prethodno je za takvu odluku bila potrebna sudska odluka, navodi američka agencija.

Takđe se zabranjuje objavljivanje anketa javnog mnjenja koje nije odobrila Vlada.

Novinarima je zabranjeno da se ponašaju kao organizatori ili učesnici u masovnim događajima, navela je beloruska agencija Belta.

Lokalne vlasti i organi unutrašnjih poslova ovlašćeeni su da obustave rad javnih objekata (tržni centri, ugostiteljski objekti, prevoz, sajmovi…) na mestima gde se održavaju javne manifestacije i duž ruta učesnika.

„Ovo je najrepresivniji medijski zakon u Evropi, koji pretvara rad novinara u minsko polje“, rekao je Andrej Bastunec, predsednik Udruženja novinara Belorusije.

Lukašenkov zakon se pojavio dan nakon što je beloruska policija prinudno spustila u Minsk avion koji je leteo iz Atine u Vilnjus i uhapsila opozicionog novinara Romana Protaševiča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.