U trendu

Lukašenko: Uspeli smo da zaustavimo finansijske probleme

MOSKVA – Evroazijska ekonomska unija (EAEU) uspela je da u uslovima zapadnih sankcija zaustavi probleme na monetarnom i finansijskom tržištu, ali se pritisak Zapada pojačava, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

On je dodao da je neophodno da sve članice unije deluju kao jedinstveni front.
„Sastanak se održava u teškim geopolitičkim i ekonomskim uslovima. Međutim, uspeli smo da zaustavimo probleme na monetarno-finansijskom tržištu“, istakao je on tokom govora na sednici Saveta ove organizacije koja se održava u onlajn formatu, preneo je Sputnjik.

Lukašenko je objasnio da će zapadne sankcije protiv Moskve i Minska pogoditi sve članice unije i apelovao na zemlje koje u trenutnim uslovima ne pokazuju preduzimljivost da se „ujedine i deluju kao jedinstveni front“.

Beloruski lider je još dodao da se u uslovima zapadnih sankcija ne treba zatvarati u okvire unije.

„Od posebnog su značaja razvoj međunarodne ekonomske saradnje sa trećim zemljama i integracionim udruženjima. U uslovima sankcija ne treba da se zatvorimo u okviru granica naše ekonomske unije. Osim takozvanog kolektivnog Zapada, u svetu je dosta država koje su spremne da razvijaju sa nama ravnopravne, uzajamno korisne odnose sa poštovanjem“, ocenio je on.

Beloruski lider je ocenio i da je u vezi sa očekivanim porastom potražnje hrane u svetu, neophodna tesna koordinacija u okviru prehrambene bezbednosti i kako bi se sprečio nedostatak robe.

Prema njegovim rečima, unija takođe treba da usvoji hitne mere za „reformatiranje logistike unutar organizacije.

Lukašenko je zaključio i da je neophodno brzo realizovati plan saradnje sa Kinom, kao i raditi na razvoju bilateralne saradnje sa Pekingom u oblasti digitalnih transportnih koridora.

Članice EAEU su Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.