U trendu

Lukasenkova vlada bi mogla da suspenduje sporazum sa EU

KIJEV – Vlada beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka saopštila je danas da bi mogla da suspenduje sporazum sa Evropskom unijom o prihvatanju izbeglica, pošto su obe strane okrivile jedna drugu za gomilu migranata na beloruskoj granici.

Predsednik Lukašenko je podneo parlamentu nacrt zakona kojim se suspenduje sporazum, koji obavezuje Minsk da primi natrag migrante koji su ušli u Evropsku uniju preko Belorusije, ali su prekršili njihove uslove ulaska ili boravka, prenosi Rojters.

„Dokument je pripremljen kao odgovor na neprijateljske akcije koje su EU i njene države članice preduzele prema Belorusiji“, navodi se u saopštenju Lukašenkove pres službe.

Zemlje Unije optužile su beloruskog predsednika da je ohrabrivao stotine migranata da ilegalno pređu u EU preko Poljske i Litvanije u znak odmazde zbog zapadnih sankcija uvedenih Minsku.

Belorusija je za ovo stanje okrivila zemlje EU, koje su ostavile migrante na granici i naterale Poljsku da uvede vanredno stanje u dva regiona, prvi put od pada komunizma.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar o Lukašenkovom potezu da zamrzne sporazum.

Sporazum o izbeglicama, potpisan početkom prošle godine pre izbora, bio je preduslov da Belorusija dobije pojednostavljeni vizni režim za EU.

Misija EU u Minsku isporučila je diplomatski demarš Belorusiji, navodeći kao razlog 50-struko povećanje neregularnih prelazaka granice.

„EU osuđuje instrumentalizaciju migranata u političke svrhe i poziva vlasti u Belorusiji da prekinu ovu praksu“, navodi se u saopštenju Unije i dodaje da neregularne migracije ne mogu da se koriste kao pregovarački akt.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.