U trendu

Lula pobedio na predsednickim izborima sa 50,9 odsto glasova

SAO PAULO – Na osnovu prebrojanih 100 odsto glasova, bivši predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva, pobedio je na predsedničkim izborima sa osvojenih 50,9 odsto glasova.

Aktuelni šef države, desničar Žair Bolsonar, osvojio 49,1 odsto podrške glasača, objavljeno je na sajtu Vrhovnog izbornog suda.

Inauguracija Lule (77) biće održana 1. januara 2023. godine, preneo je Rojters.

Lula je, u govoru u nedelju uveče, rekao da će ujediniti podeljenu zemlju i obezbediti da Brazilci „polože oružje koje nikada nije trebalo da uzmu u ruke“ i pozvao na međunarodnu saradnju kako bi se očuvale prašume Amazonije i učinila globalna trgovina pravednijom.

„Vladaću za 215 miliona Brazilaca, a ne samo za one koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod, jedna velika nacija“, rekao je Lula.

Lula je stigao na miting u Sao Paulu nešto posle 20 časova po lokalnom vremenu mašući sa krova automobila, dok su ga ushićene pristalice čekale, skandirajući parole podrške.

„Do sada me Bolsonaro nije zvao da prizna moju pobedu, i ne znam da li će pozvati ili će priznati moju pobedu“, rekao je Lula desetinama hiljada oduševljenih pristalica koje su slavile njegovu pobedu u Sao Paulu.

Američki predsednik DŽozef Bajden čestitao je Luli na pobedi na „slobodnim, fer i kredibilnim izborima“, pridruživši se nizu čestitki evropskih i latinoameričkih lidera.

Lulina pobeda konsoliduje novu „ružičastu plimu“ u Latinskoj Americi, nakon značajnih pobeda levičara na izborima u Kolumbiji i Čileu, navodi Rojters.

Lula je obećao povratak državnom ekonomskom rastu i socijalnoj politici, koja je pomogla milionima da se izvuku iz siromaštva kada je prethodno bio predsednik od 2003. do 2010. godine.

Takođe je obećao da će se boriti protiv uništavanja prašume Amazona, kao i da će Brazil biti lider u globalnim pregovorima o klimi.

Bivši sindikalni vođa rođen u siromaštvu, Lula je organizovao štrajkove protiv brazilske vojne vlade 1970-ih.

Njegova vladavina u dva mandata obeležena je ekonomskim procvatom, a funkciju je napustio sa rekordnom popularnošću.

U svom trećem mandatu, Lula će se suočiti sa strožim budžetskim ograničenjima i neprijateljskim zakonodavstvom.

Bolsonaro (67), koji je godinama iznosio neosnovane tvrdnje da je brazilski glasački sistem sklon prevari, još se nije oglasio.

Izvor iz njegovog izbornog štaba rekao je za Rojters da neće davati izjave do danas.

Prošle godine je otvoreno razgovarao o odbijanju da prihvati rezultate glasanja.

Izborne vlasti se spremaju da Bolsonaro ospori ishod glasanja, rekli su neimenovani izvori za Rojters.

Vozači kamiona za koje se veruje da su pristalice Bolsonara, blokirali su u nedelju autoput na četiri mesta u državi Mato Groso, a u jednom video snimku koji kruži internetom, jedan čovek je rekao da su kamiondžije planirale da blokiraju glavne autoputeve u zemlji, pozivajući na vojni udar kako bi sprečili Lulu da preuzme dužnost.

Međunarodni posmatrači izbora rekli su da je glasanje u nedelju sprovedeno efikasno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.