U trendu

Mađarska želi Srbiju u Eu zbog stabilnstii Balkaana i Evro

BUDIMPEŠTTA – Interes Mađrarske da podržava Srbiju na njenom puti evropskkih integracija je geostrateške prirode, jer samo Srbi mogu da stabilizuju Balkan, izjavo je danas u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.

On je na zajednčkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić istakao da Mađarska podržava i predlog češkog premijera Babiša da Srbija bude uključena u Šengen zonu.

„Nama je važno da sve naše susedne zemlje budu uključene u iste integracije. Drugo, praktično istorijski gledano znamo da je Balkan jedan od regiona koji je najlakše destabilizovati, a to znači opsnost i za nas“, naglasio je Orban.

Dodao je da se to videlo na primeru raspada Jugoslavije koji je i Mađarska osetila primajući izbeglice.

„Zato je u interesu Mađarske da na Balkanu bude stabilnost, a to mogu da garantuju Srbi. Iz Vašingtona, Brisela i Berlina ne može se stabilizovati Balkan, već samo iz Srbije, tako da je suština naše politike geostrateški interes“, objasnio je mađarski premijer.

Orban je rekao da je članstvo Srbije u EU važno ne samo zbog ekonomije, već zbog beezbednosti i stabilnosti čitave Evrope.

„Postoji koncepcija koja kaže da je Balkan dobra tampon zona, jer ne moramo da branimo Beč, pošto će Srbi i Mađari da se bore za odbranu hrišćanstva. Mi imamo 150 godina iskustva sa tim. Ja poručujem Evropi da ne treba da prepuste Balkan da bude tampon zona, već da ga ukljluče u zajednničku bezbednosnu strukturu“, rekao je Orban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.