Makron: Evropljani i amerikanci sada imaju istorijsku ulogu

MINHEN – Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas da Evropljani i Amerikanci imaju istorijsku ulogu da rade zajedno na kreiranju efektivnijeg i korisnijeg multilateralizma.

Makron je na specijalnom izdanju ovogodišnje Minhenske bezbednosne konferencije (MSC) kazao da će efektivan multilateralizam doprineti očuvanju demokratije, slobode govora, uz dobru regulaciju digitalnih platformi, ali i prevazilaženju postoječih nejednakosti.

Naglasio je da je potrebna koordinacija kako bi se obezbedilo što veće količine vakcina protiv kovida, kao i da je ovo prilika i za SAD i za Evropu da obezbede da sve zemlje dobiju vakcine, uključujući i siromašne i one u razvoju.

„To nam je u fokusu sada i to nam je glavni izazov“, naglasio je Makron i dodao da su u okviru G7 uložili veliki novac na proizvodnji i distribuciji vakcina.

Drugo, kako je kazao, šta je botrebno da Amerikanci i Evropljani urade je da sagrade bezbednosnu agendu za različite regionalne sporove, a i da imaju zajedničku bezbednosnu agendu.

„Cilj je da ponovo izgradimo bezbednosnu arhitekturu i to je novi strateški koncept NATO“, naglasio je Makron i dodao da će to zavisiti od šefova države i vlada članica NATO.

Dodao je da je neophodno da se nastavi dijalog sa Rusijom i da se pronađu rešenja za regionalna pitanja, kao i za borbu protiv terorizma, sirijske krize, Nagorno Karabaha, Libije i Irana.

„Treba da delujemo zajedno i na koordinisan način, a istovremeno da poštujemo naše saveznike“, istakao je Makron.

Makron je rekao da je potrebno i da se očuva sloboda suvereniteta i u fizičkom i u sajber prostoru, te da je upravo sajber prostor otvorio priliku za nove konflikte.

„To nam je takođe u srcu agende. Treba da sagradimo bezbednosnu infrastrukturu koja će biti pouzdana“, kazao je Makron.

Kazao je da je neophodno da se povećaju investicije u sektoru bezbednosti, ali i da se poveća udeo BDP na polju bezbednosti.

„Da pokažemo našim američkim partnerima da smo odgovorni partneri i da budemo kredibilniji partneri NATO. Evropa treba više da se bavi svojim susedstvom“, kazao je Makron i dodao da Evropa i SAD imaju zajedničke izazove, ali da nisu ti izazovi istog prioriteta kod jednih i kod drugih.

SAD je bila, kaže Makron, posvećena decenijama Evropi, a sada treba više da se bavimo svojom zaštitom i da budemo deo rešenja u našoj bezbednosnoj strukturi.

„Kada govorimo o bezbednosnim pitanjima u našem regionu prirodno je da SAD budu manje uključene u tome. Moramo da budemo partneri od poverenja, a NATO je potreban politički pristup“, istakao je Makron i dodao da će NATO postati snažniji jači nego ikada pre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.