U trendu

Makron i Putin razgovarali o deeskalaciji napetosti na beloruskoj granici

Francuski predsednik Emanuel Makron i ruski lider Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o potrebi za deeskalacijom tenzija usled rastućeg pritiska migranata na granice Evropske unije sa Belorusijom, saopštila je Jelisejska palata.

U skoro dvočasovnom razgovoru, složili su se i o „potrebi humanitarnog napora za migrante“, ali nisu najavili nikakve konkretne korake, navodi se u saopštenju.

EU kaže da Moskva ima ulogu u stvaranju migracionog pritiska i da bi mogla aktivno da pomogne u njegovom ublažavanju.

U saopštenju Kremlja se navodi da je Putin obavestio Makrona o svojim kontaktima sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i „naglasio neophodnost direktnog dijaloga rukovodstva zemalja EU i Belorusije“ o migranstkoj krizi.

Putin je ukazao i na „izuzetno oštar tretman poljskih graničara prema migrantima“, navodi Kremlj.

Danas je i Lukašenko razgovarao telefonom sa odlazećom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel 50 minuta o „situaciji sa izbeglicama na belorusko-poljskoj, belorusko-litvanskoj i belorusko-letonskoj granici“, navela je beloruska državna novinska agencija Belta.

Razgovarano je o „načinima i perspektivama“ rešavanja krize i sprečavanju njene eskalacije, kao i o humanitarnoj pomoći migrantima, navela je Belta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.