U trendu

Makron: Rat u Ukrajini jedino može da se završi pregovorima

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je jedino održivo da se postigne mirno rešenje u sukobu između Rusije i Ukrajine i da rat može da se „završi samo za pregovaračkim stolom“.

U intevjuu za TV BFM, tokom leta na povratku iz Njujorka, on je još jednom istakao važnost obnavljanju pregovora između Kijeva i Moskve u kontekstu okončanja rata u Ukrajini.

Makron je takođe rekao i da Pariz ima dužnost da „drži liniju“ u odnosu na sukob u Ukrajini, da Francuska nije u ratu sa Rusojom, ali da želi da se Kijev odupre napadima Moskve i da povrati u potpunosti svoj suverenitet.

Francuski predsednik je komentarisao teškoće na koje je naišla ruska vojska na terenu, zbog uspešne ukrajinske kontraofanzive na istoku zemlje, navodi TV BFM.

„Nalazimo se na prelomnoj tački. Rusija je u većoj nevolji nego što se očekivalo“, rekao je on.

Makron je ranije izjavio da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi delimičnu vojnu mobilizaciju u Rusiji zbog rata u Ukrajini „greška“ i da će to dodatno izolovati zemlju.

„Rusija je u procesu odvajanja od ostatka sveta, imala je privredu koja je bila integrisana poslednjih decenija“, smatra Makron.

On je u intervjuu francuskoj televiziji naveo i da je „Rusija u procesu diplomatske izolacije“, pozivajući se na nedavne izjave Indije i Kine koje se distanciraju od Moskve.

U odgovoru na pretnje nukleranim naoružanjem koje je juče izrekao Putin, Makron je rekao da je Rusija odlučila da „pređe još jednu fazu u eskalaciji“ i izjavio da je „Francuska razumna nuklearna sila“ i da ona „ima svoj kredibilitet, kao velika sila“.

On je još poručio i da nije dobro praviti „političku fikciju“, a najmanje na ovu temu.

„Tada smo uhvaćeni u igri eskalacije“, upozorio je Makron.

Francuski predsednik je ponovo potvrdio u intervjuu za BFM TV da bi zemlja mogla da prebrodi ovu zimu bez rastrikcija struje, „ako svi urade svoj deo“ u smislu smanjenja potrošnje energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.