U trendu

Makron s Putinom razgovarao o sudbini ukrajinskog reditelja u zatvoru

Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je danas, u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladimirom Putin, „nekoliko predloga“ u pronalažanju hitnog rešenja problema ukrajinskog reditelja Olega Sencova koji štrajkuje gladju u ruskom zatvoru, saopštila je Jelisejska palata.

Makron je ponovo izrazio zabrinutost zbog pogoršavanja zdravstvenog stanja Sencova, koji štrajkuje gladju od 14 maja, dodaje se u saopštenju kabineta francuskog predsednika i dodaje da se Putin obavezao da u što skorijem roku iznese detalje o zdravlju ukrajinskog reditelja.

Jelisejska palata nije navela detalje Makronovog predloga Putinu.

Evropska unija (EU) pozvala je ranije danas Rusiju da obezbedi „odgovarajući lekarsku pomoć“ Olegu Sencovu.

Rodjaka reditelja je pre dva dana rekla da je dobila pismo od Sencova u kojem navodi da strahuje da mu se bliži kraj. „Situacija je izuzetno loša, katastrofalna. Oleg mi je poslao pismo putem advokata. Skoro da više sam ne može da ustane. Napisao mi je da mu se bliži kraj a nije pomenuo oslobadjanje“, navela je Natalija Kaplan na Fejsbuku.

Sencov (42) koji štrajkuje gladju od 14. maja, odbija da ga prebace u civilnu bolnicu iz straha da neće izdržati put to bolnice, dodala je njegova rodjaka.

Taj reditelj, rodom s crnomorskog poluostrva Krima koje je Rusija pripojila, započeo štrajk gladju tražeći da budu oslobodjeni svi ukrajinski „politički zatvorenici“. Osudjen je na 20 godina zatvora zbog terorizma i šverca oružja.

Savet Evrope, Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja – G7, kao i brojne javne ličnosti medju kojima američki pisac Stiven King, zatražili su oslobodjanje ukrajinskog reditelja. Evropski sud za ljudska prava zatražio je nedavno da ukrajinskom reditelju bude ukazana odgovarajuća zdravstvena nega.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.