U trendu

Makron stigao u Indiju u državnu posetus

Francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit stigli su danas u Nju Delhi u trodnevnu zvaničnu posetu Indiji, čiji je cilj jačanje odnosa sa ovom drugom najmnogoljudnijom zemljom na svetu. 

Ovo je Makronova prva poseta Indiji od izbora u maju 2017. godine i odvija se dva meseca posle posete Kini, drugom azijskom gigantu.

Makron će sutra, prvog dana državne posete, posvetiti bilateralnim odnosima, razgovaraće s premijerom Narendrom Modijem, a kasnije će prisustvovati francusko-indijskom ekonomskom forumu, na kome se očekuje sklapanje novih sporazuma.

Dvoje vodja treba da potpišu ugovor koji će dati logistički pristup indijskim brodovima u francuske baze u Indijskom okeanu.

Makron je u intervjuu za televiziju India Today rekao da želi da Indija postane jedan od glavnih partnera Francuske u oblasti bezbednosti.

Francuski predsednik sastaće se takodje sa 200 mladih Indijaca, i želi da do 2020. godine udvostruči broj indijskih studenata koji dolaze u Francusku.

On će u nedelju kopredsedavati sa indijskim premijerom Modijem prvom samitu Medjunarodne solarne alijanse, koalicije čija je namera da se promoviše obnovljiva energija u zemljama u razvoju. Zatim će sa suprugom posetiti Tadž Mahal, najčuveniji spomenik u Indiji.

Poseta se završava u ponedeljak u Varanasiju, najznačajnijem svetom gradu hinduizma, na obali svete reke Gang.

Zajedno sa Makronom putuje više ministara, medju kojima i šef diplomatije Ža-Iv Le Drijan, poslovni ljudi i umetnici koji imaju veze sa Indijom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike