U trendu

Makron u Grčkoj pozvao na zajedničku borbu protiv klimatskih promena

Francuski predsednik Emanuel Makron počeo je danas svoju prvu posetu Grčkoj pozivom na ulaganje zajedničkih napora u borbi protiv klimatskih promena, u trenutku kada je uragan Irma ogromnom snagom zahvatio severne Karibe.

Uragan Irma, najsnažniji uragan ikad zabeležen na Atlantiku, pogodio je ostrvske države i francuske, britanske i holandske prekomorske teritorije na Karibima.

„Cela Francuska je u žalosti zbog brojnih žrtava koje je izazvao uragan“, rekao je Makron u zajedničkom obraćanju novinarima sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

On je rekao da konačni bilans nastradalih u tom razornom uraganu još nije poznat ali je dodao da je osećanje iskreno samo onda kada se podrži akcijom, i kada je ono što se kaže posle takve katastrofe „praćeno delovanjem koje vodi do (njenog) uzroka“.

Ukazujući na slične izjave koje je dao grčki predsednik Pavlopulos u vezi globalnog zagrevanja i klimatskih promena Makron je rekao da stanje na planeti mora biti stabilizovano.

„Sve odluke koje od sada budemo donosili na evropskom i na medjunarodnom nivou moraju da nas dovedu do borbe protiv globalnog zagrevanja da bi mogli da izbegnemo takve prirod katastrofe u budućnosti“, rekao je on.

Makron je na početku dvodnevne psete Grčkoj gde se očekuje da će govoriti o svojoj viziji za budućnost Evropske unije i razgovarati o grčkoj finansijskoj krizi.

Grčka smatra Francusku ključnim saveznikom i kontrabalansom u odnosu na Nemačku koja je za fiskalno zatezanje, u naporima da se ublaže oštri uslovi dati zemlji da bi dobila medjunarodne zajmove kao pomoć za izlazak iz krize.

Razgovori tokom posete Makrona, koji je došao sa velikom delegacijom francuskih poslovnih lidera, takodje će biti usmerene na francuske investicije u Grčkoj i napredak grčkih reformi u okviru programa za pomoć koji zvanično završava sredinom 2018.

Grčki predsednik je zahvalio svom francuskom kolegi na ulozi Francuske u pomoći Grčkoj tokom njene finansijske krize.

„Grčka i svi mi vam se toplo zahvaljujemo, Francuskoj i vama lično za vaš veliki doprinos, vašu pomoć u ključno vreme u leto 2015. za ostanak Grčke unutar EU i evrozone“, rekao je Pavlopulos.

Pavlopulos je rekao da Grčka nastavlja da se drži obaveza preuzetih za dobijanje medjunrodne pomoći i da sada očekuje od svojih poverilaca da se drže svog dela sporazuma, posebno oko obezbedjenja neke vrste ublažavanja duga za zemlju.

Jake mere obezbedjenja uvedene su za posetu francuskog predsednika, grčke vlasti su zabranile proteste kroz veliki deo Atine, i angažovali više od 2.000 policajaca na ulicama glavnog grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.