U trendu

Makron: U Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena

MINHEN – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da u Ukrajini ne može biti mira dok Rusija ne bude poražena.

Makron je, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da još nije došao čas dijaloga, jer je Rusija izabrala rat i odlučila da gađa civilnu infrastrukturu i počini ratne zločine, preneo je Gardijan.

Makron je ocenio da napad Rusije mora da propadne i pozvao saveznike da povećaju vojnu pomoć Ukrajini.
„Jedinstvo i odlučnost su važni da bi se Ukrajini pružila sredstva da se vrati za pregovarački sto na prihvatljiv način i da radi na dugoročnom miru pod uslovima za koje su se Ukrajinci odlučili“, istakao je Makron.

Makron je govoreći o plaćeničkoj grupi „Vagner“ rekao da je, kada je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre godinu dana, gotovo poverovao da on nema nikakve veze sa tom grupom, ali da je sada jasno da oni deluju kao, kako je naveo, „mafijaško“ oruđe za činjenje zločina.

Francuski predsednik je apelovao na Evropu da troši više sredstava na odbranu i na održavanje dijaloga koji bi uključio NATO, Veliku Britaniju i SAD o nuklearnim karakteristikama Alijanse.
Makron je rekao da podržava eventualnu reformu Saveta bezbednosti UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar