U trendu

Makron zapoceo africku turneju posetom Kamerunu

JAUNDE – Predsednik Francuske Emanuel Makron započeo je danas turneju u tri afričke države posetom Kamerunu, u cilju jačanja političkih veza s kontinentom i pomoći u povećanju poljoprivredne proizvodnje zbog rastuće nestabilnosti u snabdevanju hranom usled rata u Ukrajini.

Kamerun je glavni proizvođač hrane u centralnoj Africi i očekuje se da će Makronova delegacija tokom posete tražiti investicione mogućnosti u sektoru poljoprivrede, javio je Rojters.

Istovremeno, mnoge afričke nacije se suočavaju s problemima u snabdevanju hranom i energijom zbog zavisnosti od ruskih žitarica i energetskih izvora, ali se žitom snabdevaju i iz Ukrajine, što je sada u zastoju zbog rata.
Makronova poseta Africi, prva od reizbora u aprilu, koincidira s posetama afričkim državama šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i specijalnog izaslanika SAD za Rog Afrike Majka Hamertoa.

Makron će sutra posetiti Benin, a u četvrtak Gvineju Bisao.

Na dnevnom redu razgovora šefa francuske države s afričkim domaćinima biće zajednički izazovi kao što su borba protiv terorizma i borba protiv klimatskih promena, ali i posledice sukoba u Ukrajini kao što su rast inflacije i troškova života i moguća kriza zbog nestašice prehrambenih proizvoda izazvane zastojem izvoza pšenice, ječma i suncokretovog ulja iz Ukrajine, s obzirom da Rusija i Ukrajina podmiruju više od 40 odsto afričkih potreba za žitaricama, prenosi AP.

Jedan od ciljeva posete je i jačanje bilateralne saradnje Francuske sa afričkim zemljama u trenutku kada ruski zvaničnici takođe nastoje da pridobiju podršku afričkih država.

Makron se nada da će uspeti da pokrene i planove za povećanje ulaganja Evropske unije u afričku infrastrukturu i poljoprivredu najavljene na februarskom samitu EU – Afrika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar