U trendu

Makron zatvara prestižnu Nacionalnu školu administracije

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron objaviće danas zatvaranje francuske Nacionalne škole za administraciju (Ecole Nationale d`Administration), elitne ustanove koja je iznedrila mnoge predsednike zemlje, ambasadore i poslovne lidere, javili su francuski mediji.

Pokret za ukidanje onoga što je za neke u Francuskoj postalo simbol nejednakosti građana, deo je napora Markona, koji je i sam pohađao školu, za pravednije društvo, navodi Rojters.

Umesto nje biće uspostavljena nova škola sa preinačenim pravilima za regrutovanje i pristupom najvišim nivoima državne službe.

Francuski radio Erop 1 izvestio je da se očekivalo da će Makron najaviti odluku na virtuelnom sastanku, dve godine nakon što je prvi put rekao da planira da zatvori prestižnu ustanovu.

Postdiplomsku školu osnovao je 1945. godine bivši francuski predsednik Šarl de Gol za obuku posleratne administrativne elite sastavljene iz svih društvenih slojeva.

Vremenom je, međutim, stekla reputaciju odabira iz gornjih društvenih slojeva i odvajanja od stvarnosti, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.