U trendu

Malala Jusafzaj u Pakistanu prvi put posle ranjavanja

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzaj vratila se rano danas u Pakistan, prvi put otkako su talibani pucali u nju 2012. zbog zalaganja za obrazovanje devojčica.

Jusafzaj (20) su na aerodromu dočekale stroge mere obezbedjenja. Lokalna televizija ju je snimila s roditeljima u aerodromskom restoranu pre nego što je otišla u konvoju od 15 vozila, s teško naoružanim policajcima.

Ona će se kasnije danas sastati s pakistanskim premijerom. Njen povratak u Pakistan je bio tajna i ne zna se koliko će dugo biti u Islamabadu i da li planira odlazak u rodni grad Svat, gde su je talibani napali.

Malala je imala 14 godina, ali je već bila poznata po aktivizmu, kada su talibani ušli u školski autobus kojim se vozila, tražili je i pucali joj u glavu. Tom prilikom je povredjeno još dvoje učenika, a ona je u kritičnom stanju prebačena u Ravalpindi a zatim u Birmingem u Velikoj Britaniji.

Nobelovu nagradu za mir je dobila 2014, zajedno s indijskim aktivistom za dečja prava Kajlašom Satjartijem, a prilikom dodele je rekla da je „obrazovanje jedan od životnih blagoslova, i jedna od životnih potreba“.

Govorila je i pred Ujedinjenim nacijama, i zadivila svet elokvencijom i posvećenošću promovisanju obrazovanja devojčica putem fondacije Malala, knjige, susretima s izbeglicama i drugim vrstama aktivizma.

U Pakistanu, medjutim, neki je osudjuju kao glasnogovornika zapada a neki navode da je napad na nju bio isceniran.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.