U trendu

Male šanse da ima preživelih u Dunavu

Mađarska spasilačka služba večeras je saopštila da su male šanse da će biti pronađeno još preživelih posle sudara dva broda u Dunavu, u centru Budimpešte, u kojem je sedam osoba poginulo dok se 21. vodi kao nestala.

„Rekao bih pre da nema nade, nego da ima malih šansi“ za pronalazak preživelih, rekao je državnoj televiziji M1 portparol Mađarske nacionalne ambulantne službe Pal Đorfi.

Prema njegovim rečima, razlog za takav zaključak nije samo niska temperatura Dunava, već i jake vodene struje, isparenja iznad površine reke, ali i nedovoljno topla odeća koju su na sebi imali nestali putnici potonulog malog turističkog broda, prenosi Rojters.

Mađarska policija je saopštila da je bilo potrebno svega nekoliko sekundi da mali turistički brod za razgledanje potone nakon što se sudario sa daleko većim i težim kruzerom u sredu uveče.

Video koji je prethodno danas prikazala mađarska policija pokazuje da je turistički brod za razgledanje koji se prevrnuo, a koji je prevozio 33 Južnokorejca i dva mađarska člana posade, putovao u istom pravcu kao i veći brod s kojim se sudario.

„Oba broda su krenula na sever… i kada su se našla između dva stuba mosta Margarita, iz nekog razloga “Hableani“ se okrenuo i našao ispred broda “Viking“. Kada je “Viking“ došao u kontakt sa njim, on ga je prevrnuo i za oko sedam sekundi je potonuo“, rekao je novinarima šef kancelarije za upravljanje katastrofama u Budimpešti Žolt Gabor Palotai.

Video-snimak je pokazao da su dva broda putovala jedan pored drugog dok su se približavali mostu u centru Budimpešte.

Nije odmah bilo jasno šta je izazvalo sudar.

„Nekoliko ljudi je palo u vodu iz “Hableanija““, rekao je novinarima policijski pukovnik Adrijan Pal.

Veći brod „Viking“ je ploveći hotel sa 95 soba, kakvih je sve više na Dunavu zbog rasta popularnosti krstarenja tom rekom poslednjih godina, javlja Rojters.

Do sada je potvrđeno da je sedam osoba nastradalo u nesreći, 21 se vodi kao nestala, a sedam je spaseno. Na velikom brodu „Viking“ niko nije povređen, preneo je Tanjug.

Policija je saopštila da niko od nastradalih nije nosio pojaseve za spasavanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.