U trendu

Manafort i Gejts optuženi za zaveru protiv SAD

Bivšeg šefa predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa, Pola Manaforta i njegovog bivšeg poslovnog saradnika Rika Gejtsa savezna velika porota optužuje po 12 tačaka, uključujući zaveru protiv SAD, javio je Rojters pozivajući se na saveznog specijalnog savetnika.

Optužnica uključuje, između ostalog, zaveru za pranje novca i kršenje saveznih zakona o lobiranju i bankarstvu, kao i lažne izjave, naveo je on.

Manafort i Gejts predali su se ranije danas federalnim vlastima u Vašingtonu, javio je AP pozivajući se na izvor upoznat sa slučajem.

„Njujork tajms“ je prethodno preneo da su Manafort i Gejts pozvani da se predaju vlastima u okviru prvih optužnica u istrazi o navodnom mešanju Moskve u izbore 2016. godine.

Bela kuća je odbila da komentariše te navode.

Očekuje se da će se Manafort i Gejts pojaviti kasnije danas na sudu kako bi se suočili sa optužbama koje je izneo tim specijalnog savetnika Roberta Mjulera.

To su prve optužnice u istrazi Mjulera o navodnom dosluhu između Rusije i predizborne kampanje Trampa.

Detalji optužnica nisu objavljeni, ističe AP.

Američka agencija navodi, pozivajući se na drugi izvor, da je Gejts postigao dogovor o svojoj predaji.

Rojters je javio da je Manafort stigao u kancelariju Federalnog istražnog biroa u Vašingtonu nakon što je danas pozvan da se preda federalnim vlastima zbog istrage o navodnom mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD.

Agencija je navela, pozivajući se na izvore „Vol strit džornala“, da je Manafortu rečeno da se preda vlastima po optužbama koje uključuju utaju poreza.

Gejts je dugogodišnji štićenik i mlađi partner Manaforta.

Njegovo ime pojavljuje se u dokumentima u vezi sa kompanijama koje je Manafortova firma osnovala u Kipru kako bi dobio isplate od političara i poslodavaca u istočnoj Evropi, pokazuju podaci u koje je uvid imao Njujork tajms.

Manafort je pod istragom za kršenje federalnih poreskih zakona, pranja novca, kao i povodom toga da li je na odgovarajući način otkrio svoje lobiranje u inostranstvu.

AFP navodi da su Manaforta i muškaraca koji nije identifikovan snimile televizijske kamere kako ulaze u kancelariju FBI u Vašingtonu.

Nije poznato kakve su optužbe podnete u slučaju, ali će oni biti prvi od kako je Robert Mjuler preuzeo istragu o navodnoj umešnosti Rusije u izbore u maju ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.