U trendu

MANS: DPS iz Budžeta uzeo 6,1 miliona evra za dve godine

PODGORICA – Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u Crnoj Gori tvrdi da je sada opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića, tokom poslednje dve godine na vlasti, 2019. i 2020., iz državne kase prihodovala oko 6,1 milion evra, dok su podaci o njihovom trošenju, kako je saopšteno, tek đelimično dostupni.

„Dodatno, za posmatrani period, DPS nije objavila niti jedan podatak koji se odnosi na poslovanje preko blagajne, odnosno plaćanje u gotovom novcu. Ova partija je za posmatrane dve godine iz državnog budžeta dobila 4,3 miliona evra, dok je još oko 1,8 miliona uplaćeno iz budžeta lokalnih samouprava“, navodi se u saopštenju MANS-a.

DPS je, kažu, tek delimično odgovorila na preko 100 zahteva za slobodan pristup informacijama o svojim finansijama koje je MANS podneo u protekle dve godine, „namerno brišući podatke o odlivima (troškovima), ali i o prilivima na žiro račune ove partije“.

„Tako su za prošlogodišnje parlamentarne izbore kompletni podaci bili dostupni tek za 13 odsto transakcija“, ističe se u saopštenju MANS-a.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je DPS iz izvoda sa svojih računa uklanjala i podatke o svojim donatorima, što je kako dodaju ova partija počela da radi nakon što je MANS otkrio više različitih šema za unošenje sumnjivog novca u zvanične fondove izbornih kampanja.

„MANS je prethodno otkrio mehanizam u kome se putem takozvanih ‘posrednika’ u formi donacija novac nepoznatog porekla uplaćivao na žiro račune DPS-a. Tako su DPS ‘pomagali’ radnici podgoričkih javnih preduzeća, socijalni slučajevi sa Vrela Ribničkih i iz Berana, ali i visoki funkcioneri te partije kroz unapred dogovorenu dinamiku. Za ovu partiju se vezuje i slučaj ‘Koverta’, ali i priznanje samog predsjednika te partije, Mila Đukanovića da je DPS i ranije primao donacije koje nisu bile evidentirane u zvaničnim izveštajima te partije“, poručuju iz MANS-a, prenele su podgoričke Vijesti.

Imajući u vidu da se rad partija dominantno finansira iz novca građana Crne Gore, MANS je ranije pozvao parlamentarne političke partije da svoje finansijsko poslovanje učine javnim.

„Podaci do kojih smo do sada došli pokazuju da su kompletne informacije o svom poslovanju dostavile tek četiri od 17 političkih partija (Demokratska Crna Gora, Forca, Bošnjačka stranka i Demos). Sa druge strane Pokret za promene i Socijaldemokrate Crne Gore, koje su tokom 2019. i 2020. godine iz budžeta prihodovale 1.8 miliona evra, nisu dostavile niti jedan podatak o svom finansijskom poslovanju“, zaključuje u saopštenju ove NVO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar