U trendu

MANS prijavio Abazovića i Adžića zbog puta u Emirate

PODGORICA – Nevladina organizacija MANS predala je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) zahteve za pokretanje postupka protiv aktuelnog potpredsednika Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu i mandatara Dritana Abazovića i njegovog savetnika Filipa Adžića, zbog toga što nisu odbili poklon u vidu plaćenog putovanja i troškova boravka u Dubaiu i Abu Dabiu (UAE) u decembru prošle godine.

Abazović i Adžić boravili u Ujedinjenim Arapskim Emiratima o trošku Mohameda Al Šaibanija, koji je na čelu Kraljevskog suda i izvršni direktor „Investment Corporation of Dubai“ (ICD), kompanije koja je vlasnk Porto Montenegra u Tivtu.

MANS u saopštenju, koje prenosi portal RTCG, ukazuje da je prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javnim funkcionerima zabranjeno primanje poklona mimo protokolarnih, i prigodnih – vrednosti do 50 evra, a naročito poklona koji su u vezi sa vršenjem javne funkcije.

Prema odredbama ovog zakona, navodi se, Abazović i Adžić su morali da odbiju poklon plaćenog putovanja i troškova boravka.

Dužni su bili i da o tome sačine pisani izveštaj vladi, odnosno Generalnom sekretarijatu vlade.

Abazović i Adžić, navodi se, ništa od toga nisu učinili.

MANS je još jednom pozvao ASK da bez odlaganja ispita sve okolnosti vezane za Abazovićev put u Emirate, ali i da slične slučajeve koji su već godinama otvoreni pred Agencijom, konačno dovede do kraja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.