U trendu

Marić: Srbiji potrebna podrška svog starog saveznika

PARIZ – Povodom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, ugledni francuski list Figaro objavio je autorski tekst ambasadora Srbije u Parizu Nataše Marić, koja ukazuje na značaj veza koje postoje između Srba i Francuza.

„Često se susrećem sa mladima, mahom studentima i novinarima koji me stalno pitaju kada će Srbija konačno postati evropska zemlja, sto znači članica Evropske unije. Odgovor na pitanje je izazovan pošto Srbija sa svojim značajnim kulturnim nasleđem, istorijski, civilizacijski, kao i zajedničkim (evropskim) vrednostima, pripada porodici evropskih naroda“, istakla je Marić za francuski list „Figaro“.

Marić dodaje da se ponekad zapita da li Evropa poznaje današnju Srbiju ili, kako je kazala, svojevrsna „medijska eksploatacija bede“ u vezi sa Balkanom s kraja prošlog veka i dalje dominira i zamagljuje sve ono što se dešavalo pre i posle događaja ’90ih.

„Festival Egzit upravo je završen, a prema britanskom Gardijanu, radi se o jednom od najboljih muzičkih festivala u Evropi. Osnovan 2000. godine u Novom Sadu sa ciljem da promoviše mir u svetu, ovaj festival je promovisao muziku i zvuke našeg regiona, a posećivali su ga mladi sa čitavog Balkana prvi put posle sukoba ’90ih godina. Takođe, paralelno sa stvaranjem festivala, u Beogradu su postavljeni temelji politike proevropske orijentacije, na kojima smo neprestano i predano radili. Uprkos izazovima u kojima se nalazimo i aktuelnom trenutku međunarodnih odnosa“, naglasila je Marić.

Marić podseća da će Beograd na jesen biti domaćin izložbe koja, zbog važnosti imena i repertoara Marine Abramović, predstavlja događaj od svetskog značaja u oblasti kulture.

„U Muzeju savremene umetnosti u septembru će biti otvorena izložba ‘Čistačica’ posvećena Marini Abramović, a javnost će imati priliku da otkrije radove velikog umetnika-izvođača u svom rodnom gradu“, ističe Marić.

Današnju Srbiju će predsednik Makron videti kada ga ugosti srpski predsednik Aleksandar Vučić, a to je prva poseta jednog francuskog predsednika Srbiji nakon 18 godina.

Takođe, ove godine naše države slave 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Prethodnica ove posete bio je dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić u Pariz, kada se sastala sa svojim kolegom, Eduardom Filipom, kao i predsednikom Senata francuske skupštine Žerarom Laršeom.

Ova šarolikost političkog dijaloga znak je zajedničke želje za obnavljanjem i uzdizanjem najviših bilateralnih odnosa naših dveju zemalja, kao i što su oduvek bili kroz istoriju.

„Godine 1930. podignut je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, u znak savezništva u Prvom svetskom ratu. Simbol je francusko-srpskog prijateljstva. Gledajući ka Evropi i u budućnost, Srbiji je potrebna podrška Francuske, njenog starog saveznika, više nego ikada“, zaključcuje u autorskom tekstu ambasadorka Marić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.