U trendu

Markešić: Izbor Porfirija dobar, mogao bi da dovede papu

ZAGREB – Ivan Markešić, sociolog religije sa zagrebačkog Instituta društvenih nauka „Ivo Pilar“ocenjuje izbor Porfirija za patrijarha SPC kao dobar na samo za pripadnike SPC već i za pripadnike drugih religijskih zajednica u Hrvatskoj i u okruženju, kao i da bi on mogao doprineti dolasku pape u Beograd.

Markešić novog srpskog patrijarha, kojeg inače lično dobro poznaje, opisuje kao čoveka koji je uvek prilazio drugima s osmehom, razgovarao s ljudima i uvek prihvatao drugoga.

“Sve druge stvari, koje bi mu se mogle prigovoriti, ostaju po strani, svi smo mi ljudi”, dodao je Markešic gostujuci na zagrebačkoj N1 tv.

“Doprineo je otopljavanju odnosa SPC-a i Katoličke crkve u Hrvatskoj kao i približavanju dva političkah bloka u Srbiji i u Hrvatskoj. Omogućio je da dođe do otopljavanja odnosa Hrvata i Srba kao dva bratska naroda”, naveo je Markešić.

Pojašnjavajući da je SPC nacionalna crkva, odnosno crkva jednog naroda, Markešić kaže i da je predsedniku Aleksandru Vučiću bilo u interesu ko će doći na čelo SPC.

„Pre svega na unutrašnjem političkom planu, jer je srpsko društvo jako podeljeno. Unutar same SPC treba obnoviti mnoge popucale veze, posebno s Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori”, rekao je on i dodao da su tu i pitanja nekanonske MPC, odnos prema ekumenskoj patrijaršiji u Carigradu, poboljšanje i utvrđivanje odnosa s Ruskom pravoslavnom crkvom, posebno nakon što je SPC zauzela negativan stav prema autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve.

“S te strane predsedniku Vučiću je itekako stalo da ima čoveka s kojim će moći da rešava neka teška pitanja kao priznavanje nezavisnosti Kosova….“, kazao je Markešić.

Za Porfirija kaže da je do sada pokazivao nepristranost i jedno veliko hršćansko uverenje i hrišćanski stav prema svim ljudima, bez obzira koje su nacionalne i verske pripadnosti.

Smatra da će novi srpski patrijarh, kako kaže, zajedno sa Vučićem tražiti „lečenje rana koje postoje kod Albanaca, kod muslimana u Srbiji i u BiH, isto tako i prema katolicima u Srbiji, kao i jedan odnos prema Hrvatskoj“.

Za Markešića je pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca posebna tema, ali i dalje otvoreno pitanje kada je reč da li će i na koji način uopšte da dođe do napretka po tom pitanju.

Ističući da to nije pitanje SPC, Markešić kaže da s tim u vezi i papa Franja ima posebnu poruku.

„Sveta Stolica još uvek nije priznala nezavisnost Kosova, traži se način kako papa može doći do Beograda i Moskve. Mogao bi (Porfirije) u svom daljem delovanju tome puno da doprinese“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.