U trendu

Marković: Turska pojačava bezbednosne kontrole

ANKARA – Ambasador Srbije u Turskoj Zoran Marković izjavio je danas da se ta zemlja priprema za novi talas izbeglica iz Avganistana i da je u tom smislu pojačana bezbednosna kontrola na granici sa Iranom, odakle i dolazi najveći broj migranata iz Avganistana.

On je agenciji Tanjug rekao da je problem sa izbeglicama u Turskoj konstantan, ali i da je u ranijem periodu Turska imala najveći broj izbeglica iz Avganistana.

Kako je naveo, ono što najviše brine vlasti u Turskoj, ali i drugim zemljama je da se sa izbeglicama u zemlju infiltriraju lica kojima azil ne treba i koja su spremna za terorističke napadse.

„To povlači pažnju bezbednosnih organa i obaveštajne zajednice, koji nastoje da spreče takva lica da uđu u zemlju“, rekao je Marković.

Ambasador je dodao da je prethodnih dana pratio izjave određenih predstavnika organa u Srbiji i da je jasno da postoji strah od ilegalnih i legalnih migranata koji bi za prolaz ka zemljama EU mogli da koriste teritoriju Srbije.

„U tom smislu bitna je saradnja Srbije i svih zemalja na ruti, a akcenat treba staviti na saradnju srpskih i turskih bezbednosnih službi“, rekao je on.

Upitan da li bi Turska mogla da iskoristi situaciju zbog pregovora sa EU, Marković kaže da u interesu Turske nije da tako nešto uradi, jer bi takav potez bio „mač sa dve oštrice“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.