U trendu

Marš besmrtnog puka, sećanje na veterane II svetskog rata

NJUJORK – Marš Besmrtnog puka u znak sećanja na junake Drugog svetskog rata, održan je danas u Njujorku, petu godinu za redom.

Događaj je ove godine privukao rekordne 2.000 učesnika, javlja Taš.

Na skupu su učestvovali Amerikanci, kao i potomci veterana iz Ukrajine, Belorusije, baltičkih država i ostalih bivših sovjetskih republika.

„Dogadaji kao što je Marš besmrtnog puka su veoma važni, posebno ovde u inostranstvu, da prenesu sećanje na istoriju deci koja nisu u dodiru sa svojom domovinom jer moraju da se identifikuju, da zapamte ko su“, rekla je Marina Blagodar, rodom iz Odese, koja je marširala zajedno sa 16-godišnjim sinom.

Američki državljanin Frenk Džamfri, koji je učestvovao u povorci zajedno sa suprugom rođenom u Rusiji, ocenio je da je 9. maj veliki dan.

„To su bili dani kada je Crvena armija sa saveznicima pobedila nacističku Nemačku. Veoma je važno to zapamtiti i slaviti pobedu čovečanstva nad nacizmom“, rekao je on, dodajući da „većina Amerikanaca to ne zna“.

Povorka „Besmrtnog puka“ je manifestacija gde ljudi nose
fotografije rođaka koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu. Prvi marš održan je u sibirskom gradu Tjumenu 2007. godine, pod nazivom Parada pobednika.

Marš je 2013. održan u 120 gradova, a sledeće godine, građani 500 gradova u sedam zemalja išli su ulicama noseći slike veterana.
U Sjedinjenim Američkim Državama, manifestacije besmrtnog puka su prvo održane u Njujorku, San Francisku i Atlanti, 2015. godine, u organizaciji Ruske omladine Amerike.

Maševi Besmrtnog puka u SAD se održavaju pod okriljem Koordinacionog saveta javnih organizacija
ruskih sunarodnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar