U trendu

Marti Ahtisari boluje od Alćajmerove bolesti

HELSINKI – Bivši finski predsednik, nekadašnji specijalni izaslanik UN za status KiM i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari boluje od Alćajmerove bolesti i povukao se iz svih javnih aktivnosti, saopštio je kabinet finskog predsednika Saulija Niniste.

Kako se navodi u saopštenju, 84-godišnji Ahtisari, koji je bio predsednik Finske od 1994. do 2000. godine, ima pomoć za svakodnevni život kod kuće, ali i povremeno provodi periode lečenja u domu za negu, zbog uznapredovalog stanja bolesti, preneo je AP.

Kao učitelj u osnovnoj školi, koji je postao diplomata, Ahtisari je decenijama radio kao diplomata i mirovni posrednik za finsku vladu i Ujedinjene nacije, a za svoj rad na rešavanju međunarodnih sukoba dobio je Nobelovu nagradu za mir 2008. godine.

Kako navodi AP, Ahtisari koji je bio i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova i Metohije i, kako navodi američka agencija, pomogao je u „postizanju mirovnog sporazuma pri povlačenju srpskih snaga sa Kosova“.

Smatra se da je njegov plan iz 2007. godine za satatus KiM, iako ga nije prihvatio Savet bezbednosti UN i Srbija, postao osnova za proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova 2008.

Kada mu se završio predsednički mandat 2000. godine, Ahtisari je osnovao NVO Inicijativu za upravljanje krizama u Helsinkiju (CMI), čiji je cilj sprečavanje i rešavanje nasilnih sukoba putem neformalnog dijaloga i posredovanja.

Odstupio je sa mesta predsednika CMI krajem 2017. godine i od tada je u penziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.