Mas: Crna Gora lider u evropskim integracijama, ali ne bih o datumu pristupa EU

Ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je danas u Berlinu da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, ali nije hteo da govori o datumu kada bi Crna Gora mogla da završi pregovore o prijemu u EU.

„Verujemo da će (Crna Gora) nastavii da bude lider i Nemačka će nastaviti da pomaže ovaj proces“, rekao je Mas tokom konferencije za medije sa svojim crnogorskim kolegom Djordjem Radulovićem u Berlinu, prenosi Pobjeda.

Radulović je rekao da očekuje da bi Crna Gora mogla da do 2025. ili 2026. postane punopravna članica EU.

Na pitanje Pobjede da li deli to mišljenje Radulovića, Mas je rekao da ne želi da govori o konkretnom datumu kada bi Crna Gora mogla da završi pregovore.

„Ali, dozvolite da kažem da federalna vlada (Nemačke) čini sve da proces proširenja bude uspešan za Crnu Goru“, rekao je Mas.

Na pitanje da li smatra nemačkim neuspehom to što za šest meseci predsedavanja EU nijedna balkanska zemlja nije ostvarila napredak u pregovorima sa EU i da li veruje da deo krivice snosi i Balkan, Mas rekao da je činjenica da nije ostvaren napredak kojem se Nemalka nadala tokom sog predsedavanja EU.

„Takodje, bilateralni problem Bugarske i Severne Makedonije doprineo je tome. Ne želim da krivim pandemiju za sve, ali tokom ovog perioda bili smo fokusirani na borbu protiv pandemije i njene ekonomske reperkusije. Tokom restrikcija imali smo teške uslove za rad i nemogućnost da se fizički sastanemo što je takodje uticalo da nismo mogli da radimo koliko smo želeli“, dodao je Mas.

Crnogorski ministar je na konferenciji za medije s domaćinom Masom rekao i da je tokom sastanka sa opozvanom ambasadorkom Crne Gore u Nemačkoj Verom Kuliš imao priliku da joj objasni razloge za opoziv i naveo da će to učiniti i premijer tokom razgovora sa njom.

Na pitanje da li je promenio mišljenje da je Kuliš nanela štetu državi, imajući u vidu da je bila deo delegacije tokom Radulovićeve posete Berlinu, ministar je rekao da za Kuliš nije rekao da je nanela štetu državi.

„Kada je u pitanju gospodja Kuliš, moram da vas razočaram, jer nikada nisam to rekao. Razgovorao sam sa premijerom, i kada je pomenuo štetu koji su naneli ambasadori, rekao je da se radilo nematerijalnoj šteti“, izjavio je ministar.

„Kako god, voleo bih da kažem da gospodja Kuliš jeste karijerni diplomata i bila je vrlo aktivna ovde u Berlinu. Imao sam priliku da na tet-a-tet sastanku sa gospodjom Kuliš objasnim razloge za njeno povlačenje i naravno premijer će takodje na sastanku dati dalja objašnjenja“, rekao je Radulović.

Vera Kuliš, ambasadorka Crne Gore u Nemčakoj je medju sedam ambasadora koje je Radulović opozvao jer su, kako je zvanično saopštio, naneli štetu državi.

Predsednik Milo Djukanović odbio je da potpiše njihov opoziv i zatražio objašnjenje kako su oni to naneli štetu državi.

Kuliš je danas bila u delegaciji tokom prve zvanične posete Radulovića Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.