U trendu

Mas: Nema dovoljno vremena da evakuišemo sve

BERLIN – Ministar inistranih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je danas da do završetka akcije evakuacije iz Kabula krajem avgusta, neće biti moguće sve nemačke državljane i lokalnu radnu snagu Nemačke izbaviti iz Avganistana.

Mas je za televiziju „Bild“ rekao da je njegovo ministarstvo u kontaktu sa 100 državljana i njihovim porodicama i da pokušavaju da ih dovedu bezbedno do aerodroma kako bi se raspodelili na letove za evakuaciju.

„Amerikanci su rekli da će do 31.avgusta nastaviti akciju evakuacije. U ovom momentu u Vašingtonu se razmatra da li akcija može biti produžena“, objasnio je on.

Mas je kazao da je potrebno analizirati koliko dugo se može osigurati bezbednost snaga na licu mesta, kao i ljudi koji treba da se evakuišu.

„Neće biti dovoljno vremena da sve evakuišemo“, podvukao je on, navodeći da je Nemačka sada započela sa SAD i Velikom Brianijom proveru kako ljude izbaviti iz Avganistana i posle vojne akcije evakuacije.

To što nemačka vlada sa talibanima mora da pregovara o evakuciji svojih građana, on je okarakterisao kao nešto najgore, ali je ukazao i da ne postoji alternativa.

„Jedina alternativa bi bila da našu lokalnu radnu snagu prepustimo samoj sebi. A na to nismo spremni“, podvukao je Mas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.