U trendu

Medicinski sindikat: Navaljnom preti otkazivanje bubrega

MOSKVA – Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni (44) ima povećan rizik od otkazivanja bubrega i njegov vid se pogoršao posle više od dve nedelje štrajka glađu, saopštio je danas medicinski sindikat koja je povezana sa opozicionim ruskim političarom, preneo je Rojters.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

„Njegovo stanje je zaista kritično“, rekla je Aleksandra Zaharova, predstavnica Sindikata saveta lekara, grupe koju ruske vlasti smatraju opozicionom.

Ona je pokazivala testove koje je dobila od advokata Navaljnog, rekavši da članovi sindikata nisu mogli da ga pregledaju.

„Videli smo testove, izgledaju vrlo, vrlo loše. Nivo kalijuma mu je visok i ostali parametri ukazuju da bi bubrezi mogli uskoro da mu otkažu. To bi moglo da dovede do ozbiljnog problema i moguć je i srčani udar“, dodala je ona.

Navaljni je osuđen na dve i po godine u zatvoru, u februaru, zbog kršenja uslovne slobode, a uhapšen je na aerodromu kada se vraćao iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja, u Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.