U trendu

Mediji: Atina zabrinuta za budućnost Prespanskog sporazuma

ATINA/SKOPLJE – Prevremeni parlamentarni izbori u Severnoj Makedonij direktno su povezani sa budućnošću Prespanskog sporazuma, pišu danas grčki mediji i ističu „zabrinutost Atine zbog najnovijih dešavanja u Skoplju“.

U tekstovima o predizbornoj groznici u Severnoj Makedoniji i procenama da će sve to loše da se odrazi na budućnost Prespanskog sporazuma, grčki mediji preneli su informaciju o sinoćnjem sastanku kod predsednika Steve Pendarovskog na kojem je dogovoreno da prevremeni parlamentarni izbori budu održani 12. aprila naredne godine.

Iako grčka vlada zvanično ne zauzima stav i ne komentariše unutrašnja politička dešavanja u susednoj zemlji, grčki novinari i dalje analiziraju zabrinutost Atine zbog unutrašnjo-političkih previranja u Severnoj Makedoniji.

Kako je prenela MIA, većina komentara u grčkoj štampi povezana je sa scenarijem vraćanja VMRO-DPMNE na vlast i stavovime te stranke o Sporazumu iz Prespe.

Pozivajući se na upućene evropske izvore, Nevs247 piše da u krugovima grčke vlade procenjuju da ako se VMRO DPMNE vrati na vlast, neće poništiti sporazum iz Prespe, ali će otežati njegovo sprovođenje i intenziviraće tačke neslaganja sa Atinom.

„Štaviše, iako se čini da ova vlada ne sprovodi ključne tačke sporazuma, kao što su udžbenici i pečati, jasno je da neće biti prostora za pregovore s vladom Severne Makedonije do izbora 12. aprila – koja će biti tehnička do početka godine – dok će Sporazum iz Prespe biti uključen u konfrontacije predizborne kampanje“, piše ovaj medij.

Proto Thema piše da u slučaju da, kako kažu, nacionalistički VMRO-DPMNE i vođa Kristian Mickoski pobede na izborima, verovatno će biti preokreta u Sporazumu iz Prespe.

Ne očekuju, kažu, da taj dokument bude poništen, ali ne iskjučuju mogućnost da bude doveden u pitanje.

Zato, navode, Atina pažljivo posmatra događaje, ali ne paniči.

„Ne želi povratak nacionalističkoj retoriki koja bi obeležila pobedu VMRO-a. Pored toga, potencijalni problemi unutrašnje kohezije u susednoj zemlji su nepoželjni, piše Proto Thema.

Analizirajući moguće posledice po Atinu, internet izdanje dnevnika To Vima piše da se u Grčkoj očekuje velika diskusija između vlade i opozicije SIRIZA oko Ugovora iz Prespe, ali i da je grčka vlada zabrinuta zbog „opasnosti od toga da nacionalistička VMRO preuzme vlast“.

“ Verovatnoća za političku promenu u EU. Makedonija će izazvati zaokret u Sporazumu iz Prespe. Iako sporazum ne može biti poništen, kako analitičari ističu, još uvek ga može dovesti u pitanje jedna, na primer, nacionalistička vlada. Analitičari kažu da će u takvom slučaju aspekti Prespanskog ugovora koje Grčka želi da sprovede ostati neaktivni ili ih nacionalistička vlada u Skoplju nikada neće sprovesti“, piše To Vima.

Portal Ajefimerida piše da Grčka, kao što je i logično, pažljivo prati unutrašnja dešavanja.

Sa svoje strane, navodi, grčka vlada ne bi želela da VMRO-DPMNE pobedi na aprilskim izborima u Severnoj Makedoniji, jer bi u tom slučaju na vlast došla stranka sa nacionalnom retorikom.

„S druge strane, čak i uz moguću pobedu VMRO-DPMNE, Sporazum iz Prespe ne može biti poništen, ali bi moglo doći do malih preokreta“, piše novinski portal Ajefimerida.

Grčki mediji komentarišu da su veto Francuske na prošlonedeljnom samitu EU i nemogućnost postizanja sporazuma o započinjanju pregovora o pristupanju Severne Makedonije razlozi za prevremene parlamentarne izbore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar