U trendu

Mediji: Ludi dan u Bregzitlendu, katastrofalan poraz Džonsona

LONDON – Evropski mediji oštro su kritikovali britanskog premijera Borisa Džonsona nakon što je pretrpeo poraz u parlamentu pošto je opozicija uspela da pripremi teren za današnje glasanje o blokiranju Bregzita bez dogovora.

Mediji su saglasni u oceni da je, kako prenosi Gardijan, Džonsonova taktika pretrpela katastrofalan poraz, da njegovo blefiranje više ne funkcioniše i da se, nakon samo šest nedelja na funkciji, on bori da politički preživi.

„Još jedan ludi dan u Bregzitlendu“, piše francuski Mond, ističući da je, za samo nekoliko sati, britanski premijer izgubio većinu u parlamentu , odnosno da nije uspeo da zaustavi veliku pobunu u vlastitoj stranci, što je dovelo do toga da izgubi ključnu bitku s protivnicima Bregzita bez dogovora.

Druge francuske novine, Liberasion, podsećaju da je poslednji britanski premijer koji je izgubio na prvom glasanju u parlamentu bio grof od Rozberija 1894. godine.

A on, kako navode, nije ostavio vrlo upečatljiv utisak.

„Preživeo je jedva godinu dana u Dauning stritu“, podseća Liberasion, čime, kako prenosi Index, aludira na to da i Džonson može da očekuje istu sudbinu.

Džonsonova odluka da suspenduje parlament, ocenjuje taj list, pokazala se kao „katastrofalna greška“.

Liberasion ističe da je, prvi put posle jako dugo vremena, Donji dom pokazao koheziju i koherentnost.

„Savez pobunjenika funkcionisao je savršeno. Opozicija je napokon govorila jednim glasom, a Boris Džonson je stradao od vlastitog oružja. Teško je videti kako se može izvući iz ovoga“, upozorava list.

Nemački Cajt problem Džonsona, nakon ovog poraza, vidi u tome što je njemu preostalo samo da najavi nove izbore, za šta mu je potrebna podrška dve trećine poslanika.

Ali, kako tvrdi list, opozicija i pobunjenici među vladajućim konzervativcima, iako i sami žele izbore, ne veruju Džonsonu da će ih zaista i raspisati pre zakazanog datuma za izlazak Britanije iz EU, 31. oktobra, osim ako se zakon koji bi trebalo da spreči Bregzit bez dogovora ne izglasa u parlamentu.

Nemačke poslovne novine Handelsblat ocenjuju da se Džonson, samo nekoliko nedelja nakon dolaska na funkciju, već bori da politički preživi, a da Britanije „tone dublje i dublje u politički haos“.

Handelsblat navodi da Džonson pokušava da povrati inicijativu pokušajem da raspiše nove izbore nakon poraza u parlamentu, ali ocenjuje da on „više nema kontrolu nad situacijom“.

Holandski NRC Handelsblad uporedio je Džonsona s njegovom prethodnicom Terezom Mej.

„Drugi premijer, drugi stil, druga retorika – ali isti ishod. Kao i Tereza Mej, Boris Džonson je izgubio ključno glasanje u Donjem domu“, navodi NRC Handelsblad.

Ajriš tajms smatra da se Džonsonova odluka da suspenzuje parlament na pet nedelja pokazala kao fatalna, jer je na taj način samo oživeo opoziciju.

„Premijerovi trikovi poput ‘blebetanja uz elegantne hiperbole i niske udarce više ne funkcionišu'“, navode ove irske novine.

Kako objašnjavaju, Džonsonov kontroverzni potez je poklon lideru laburista Džeremiju Korbinu, jer mu je omogućio da preuzme glavnu ulogu u višestranackim naporima da se blokira Bregzit bez dogovora i da se predstavi kao „prvak parlamentarne demokratije protiv arogantne vlade“.

Španski Pais konstatuje da „britanski parlament nije bio impresioniran popularnošću Borisa Džonsona ni zastrašen njegovim razmetanjem“.

Džonson je iskoristio sve pravne i parlamentarne metode koje su mu bile na raspolaganju, ali je jedino uspeo da ohrabri opoziciju i uveri protivnike među torijevcima da sad moraju da stave interese zemlje ispred interesa svoje stranke, zaključuje Pais.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.