U trendu

Medved: Pistanje nestalih i dalje nerešeno

ZAGREB – Uoči Dana sećanja na žrtvu Vukovara, koji će biti obeležen u četvrtak, 18. novembra, potpredsednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kaže da je pitanje nestalih osoba najteža zaostavština Domovinskog rata koja je, kako kaže, i danas, 30 godina od ratnih događanja, nerešena.

Medved je gostujući na zagrebačkoj N1 tv. rekao da Hrvatska traga za 1.853 osobe, od kojih je 520 upravo sa područja Vukovarsko-sremske županije.

On je rekao da je zvanični Zagreb u poslednjih pet godina prema Srbiji uputio desetak zahteva o pitanju nestalih, ali da, kako je kazao, konkretnih pomaka nema.

“Hrvatska je u posedu dokumentacije iz koje je jasno vidljiv aktivan doprinos, odnosno aktivno učešće formacija takozvane Jugoslavenske armije nakon privremene okupacije Vukovara i njihova postupanja u pogledu premeštanja posmrtnih ostataka iz primarnih u sekundarne grobnice na nepoznate lokacije“, naveo je Medvede.

Dodao je da je to razlog zbog kojeg „Hrvatska kontinuirano vrši pritisak prema Srbiji i tražimo od njih konkretne podatke gde su posmrtni ostaci”.

Sada, 30 godina poslije, i dalje postoje izazovi s kojima Vukovarci žive 365 dana u godini, rekao je Medved i dodao da, nažalost, neretko se može čuti da je suživot Hrvata i Srba u nekim segmentima „klimav i upitan“.

“Žrtva Vukovara obvezuje sve na stalni doprinos uspostavljanja dijaloga i suživota koji će garantovati ostanak mladih i razvoj grada Vukovara”, naveo je Medved.

Na pitanje šta se ove godine može očekivati u Vukovaru s obzirom na aktuelni sukob u državnom vrhu, Medved tvrdi da je jedini problem izazov sa pandemijom i da su zato napori u pripremi ovogodišnje Kolone sećanja stavljeni, kaže, na zaštitu života i zdravlja ljudi.

Ne očekuju se, kaže, nikakvi drugi problemi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.