U trendu

Medvedev: SAD i Brisel umanjuju šanse za političko rešenje

MOSKVA – Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev kaže da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini smanjuju pod uticajem Vašingtona i Brisela, te napominje da će Rusija morati da deluje po centrima odlučivanja u slučaju da Kijev upotrebi višecevne bacače raketa koje je dobio od SAD za napade na objekte na ruskoj teritoriji.
„Potrebno je razumeti da se krajnji centri donošenja odluka u ovom slučaju, na žalost, ne nalaze čak ni na teritoriji Kijeva. Zbog toga je to opasnost koju treba uzeti u obzir“, rekao je Medvedev u intervjuu za TV „Al Džazira“.

On je precizirao da se kada je reč o centrima donošenja odluka to odnosi na ministarstva odbrane i generalštabove.

Medvedev je ocenio da se šanse za političko rešavanje konflikta u Ukrajini pogoršavaju pod uticajem Vašingtona i Brisela, preneo je Sputnjik.

„Šanse se, na žalost, ne poboljšavaju već pogoršavaju i to je nemoguće ne primetiti“, istakao je Medvedev.

Podsetio je da je Kijev pre nekog vremena pokazao u izvesnoj meri želju za dogovorom o ključnim pitanjima i to na realističnoj osnovi koja se ogledala i u spremnosti da se priznaju Krim i Donbas, odustane od članstva u NATO i izvrši delimična demilitarizacija.

„Ali, onda, očigledno pod uticajem tih poziva koje Kijev čuje iz Vašingtona i Brisela, ti pregovori su obustavljeni. Situacija se, međutim, nije popravila, u izvesnoj meri se pogoršala. Situacija se odvija po sasvim drugačijem scenariju. Tj. dalje se razvija specijalna vojna operacija, mada su imali šansu da pokušaju da se dogovore s nama po tom pitanju“, zaključio je Medvedev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.