Megan Markl sa srednjoškolcima u Los Andjelesu o rasizmu

Britanska vojvotkinja od Saseksa Megan Markl je danas razgovarala sa učenicima svoje bivše srednje škole u Los Andjelesu o rasizmu, rekavši im da je pogadjaju rasne podele u SAD, koje su dovele do nasilnih protesta posle policijskog ubistva jednog Afroamerikanca u Mineapolisu krajem maja.

Vojvotkinja, supruga princa Harija – unuka britanske kraljice, srednjoškolcima je rekla da se trudi da nadje prave reči za ono što se dešava u SAD.

„Pogrešila bih ako bih ćutala o tome, jer je život (ubijenog) Džordža Flojda bio važan“, rekla je ona u razgovoru putem video-veze.

Afroamerikanca Džordža Flojda je prilikom pokušaja hapšenja 25. maja ugušio policajac – belac, a tek po izbijanju protesta širom SAD čitava tročlana patrola je suspendovana i optužena za ubistvo i sučesništvo pri ubistvu.

To ubistvo je izazvalo nezapamćene proteste i nerede koji se ne smiruju širom SAD, i pred diplomatskim predstavništvima SAD i svetu.

Megan Markl, čija je majka Afroamerikanka, podsetila je na policijsko premlaćivanje afroameričkog aktiviste Rodnija Kinga 1991. godine i time izazvane nemire u svom rodnom gradu, Los Andjelesu, uz tuče, pljačku i podmetanje požara.

„Sećam se policijskog časa i kako sam gledala kako pepeo pada s neba, sve je smrdelo na dim koji je kuljao iz zgrada, dok su ljudi prolazili otvoreno noseći pištolje i puške. To se nikada ne zaboravlja“, rekla je Megan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.