U trendu

Megan Markl sa srednjoĆĄkolcima u Los Andjelesu o rasizmu

Britanska vojvotkinja od Saseksa Megan Markl je danas razgovarala sa učenicima svoje bivơe srednje ơkole u Los Andjelesu o rasizmu, rekavơi im da je pogadjaju rasne podele u SAD, koje su dovele do nasilnih protesta posle policijskog ubistva jednog Afroamerikanca u Mineapolisu krajem maja.

Vojvotkinja, supruga princa Harija – unuka britanske kraljice, srednjoĆĄkolcima je rekla da se trudi da nadje prave reči za ono ĆĄto se deĆĄava u SAD.

„PogreĆĄila bih ako bih ćutala o tome, jer je ĆŸivot (ubijenog) DĆŸordĆŸa Flojda bio vaĆŸan“, rekla je ona u razgovoru putem video-veze.

Afroamerikanca DĆŸordĆŸa Flojda je prilikom pokuĆĄaja hapĆĄenja 25. maja uguĆĄio policajac – belac, a tek po izbijanju protesta ĆĄirom SAD čitava tročlana patrola je suspendovana i optuĆŸena za ubistvo i sučesniĆĄtvo pri ubistvu.

To ubistvo je izazvalo nezapamćene proteste i nerede koji se ne smiruju ơirom SAD, i pred diplomatskim predstavniơtvima SAD i svetu.

Megan Markl, čija je majka Afroamerikanka, podsetila je na policijsko premlaćivanje afroameričkog aktiviste Rodnija Kinga 1991. godine i time izazvane nemire u svom rodnom gradu, Los Andjelesu, uz tuče, pljačku i podmetanje poĆŸara.

„Sećam se policijskog časa i kako sam gledala kako pepeo pada s neba, sve je smrdelo na dim koji je kuljao iz zgrada, dok su ljudi prolazili otvoreno noseći piĆĄtolje i puĆĄke. To se nikada ne zaboravlja“, rekla je Megan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.