Mej odluku o vanrednim izborima donela tokom šetnje u Velsu

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej izjavila je danas da je odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji donela tokom šetnje za vreme praznika u Velsu, prenosi Rojters.

Ona je za „Aj-Ti-Vi njuz“ rekla:

„Pre Uskrsa provela sam nekoliko dana šetajući sa suprugom u Velsu, razmišljala sam dugo i ozbiljno o ovome i shvatila – da bi se stvorila takva stabilnost i sigurnost u budućnosti, ovo je pravi način, da održimo izbore“.

Britanska premijerka danas je saopštila da će tražiti da se za 8. jun raspišu vanredni parlamentarni izbori, navodeći da vlada ima pravi plan za pregovore o Bregzitu sa EU, ali da je za to neophodno političko jedinstvo u Londonu.

„Upravo sam predsedavala sastankom kabineta gde smo se složili da vlada treba da raspiše opšte izbore za 8. jun“, rekla je Mej na iznenadnoj konferenciji za novinare ispred Dauning strita.

Mej je upozorila da „podele u Vestminsteru rizikuju sposobnost Britanije da od Bregzita napravi uspeh“, prenose agencije.

„Trebaju nam opšti izbori i trebaju nam sada. U ovom trenutku imamo jedinstvenu šansu da ih imamo… pre nego što počnu detaljni pregovori“, rekla je ona.

Premijerka je navela da politički protivnici greše ako misle da će Britanija promeniti kurs kada je reč o Bregzitu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.