U trendu

Mej: Za trovanje Skripalja osumnjičeni ruski agenti

LONDON – Dvojica glavnih osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegove ćerke u Solzberiju su agenti ruske vojnoobaveštajne agencije, izjavila je danas britanska premijerka Tereza Mej.

Mej je rekla da su britanske obaveštajne službe zaključile da su Aleksander Petrov i Ruslan Boširov radili za agenciju GRU, prenosi AP.

Britansko tužilaštvo je prethodno optužilo dvojicu Rusa za trovanje nervnim agensom novičokom bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solzberiju, ali je i navelo da ih Rusija neće isporučiti.

Tužilaštvo je napomenulo i da se veruje da su njihova imena najverovatnije lažna.

Tužilac Su Heming izjavila je da Velika Britanija ne traži od Moskve da izruči dvojicu optuženih, jer ruski zakon zabranjuje ekstradiciju svojih državljana.

Policija je saopštila da su dvojica muškaraca stara oko 40 godina doputovali iz Moskve u London s ruskim pasošima dva dana pre nego što su Skripaljevi bili otrovani 4. marta.

Potom se oglasilo i rusko Ministarstvo inostranih poslova navodeći da imena dvojice optuženih Rusa ne znače ništa Moskvi, javio je Rojters pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov optuženi su u odsustvu za kovanje zavere za ubistvo, pokušaj ubistva i upotrebu nervnog agensa novičok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar