U trendu

Mejdzor: U interesu je Britanije da Dzonson ode odmah

LONDON – Boris Džonson ne bi trebalo da ostane u rezidenciji u Dauning Stritu do izbora njegovog naslednika, već mora da ode odmah „radi opšteg blagostanja zemlje“, saopštio je danas bivši britanski premijer Džon Mejdžor.

„Predlog da premijer ostane na funkciji i do tri meseca nakon gubitka podrške svog kabineta, vlade koju je formirao i parlamentarne stranke kojoj pripada je nerazuman i može biti neodrživ,” naveo je Mejdžor u pismu dostupnom javnosti, prenosi Rojters.

Pismo je poslato predsedniku Komiteta 1922, koju čine konzervativni poslanici koji će sledeće nedelje pokušati da između sebe izaberu novog lidera stranke, što je redovna procedura u slučaju kada lider podnese ostavku.

Mejdžor, konzervativni premijer od 1990. do 1997. godine, naveo je da bi zamenik premijera Dominik Rab mogao da preuzme premijersku dužnost dok se ne izabere novi lider ili da bi stranka mogla da promeni pravila izbora kako bi ubrzala proces.

„Nijedna od ovih opcija nije idealna, ali interesima zemlje se mora dati prioritet nad svim ostalim“, napisao je on, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.