U trendu

Meksiko: Jedan rudar poginuo, Ε‘est se vode kao nestali

MEKSIKO SITI – Spasioci su danas pronaΕ‘li beΕΎivotno telo jednog rudara u oknu malog rudnika u drΕΎavi Koahila na severu Meksika, dok se joΕ‘ Ε‘esto rudara vode kao nestali.

Rudar je nastradao nakon ruΕ‘enja svoda i prodora vode u okno rudnika, a u toku je potraga za joΕ‘ Ε‘estoricom koji se vode kao nestali, prenosi AP.

U toku je ispumpavanje vode iz rudarskog okna, a tim od 28 profesionalnih spasilaca sa obučenim psima traga za nestalima.

β€žI dalje vaΕΎi pravilo da ovi rudnici rade u jadnim uslovima. Decenijama se dozvoljava da ovakvi rudnici rade i to u skladu sa zakonomβ€œ, napisala je grupa roΔ‘aka rudara koja je prijavila da je od 2006. godine oko 100 rudara izgubilo ΕΎivot zbog loΕ‘ih bezbednosnih uslova.

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador potvrdio je da se dogodila nesreća i da je nakon obružavanja svoda prodrla voda i potopila okno.

Ovo pitanje je veoma vaΕΎno za Lopeza Obradora, koji je, s jedne strane obeΔ‡ao pravdu porodicama rudara, a s druge poveΔ‡avavao količine uglja koji drΕΎava kupuje za sagorevanje u elektranama, ocenjuje AP.

Lopez Obrador podržava upotrebu fosilnih goriva poput mazuta, dizela i uglja, őto ga je dovelo u sukob i sa brojnim državnicima u svetu, dodaje američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.