U trendu

Mektić: Ovakva BiH nije u stanju da se nosi sa krizama

SARAJEVO – Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH u tehničkom mandatu, Dragan Mektić, izjavio je danas da je, za bolje rešavanje migrantske krize, potrebno formirati centralizovani operativni štab u kojem će biti zastupljeni predstavnici svih nivoa vlasti.

Mektić je rekao da migrantska kriza u BiH nije morala ovako da eskalira, navodeći kao primer susjedne zemlje u kojima, kako je ocenio, migrantska kriza i nije neki poseban i ozbiljan problem jer tamo postoje centralni organi koji se bave tim pitanjem i donose odluke koje se „spuštaju“ i realizuju na svakom nivou.

„Međutim, ovde u BiH to predstavlja neku vrstu nerešivog problema zato što smo mi zemlja koja funkcioniše na bazi konsenzusa i koordinacije“, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenele su banjalučke Nezavisne novine pozivajući se na Srnu.

Ocenio je da BiH, ovakva kakva je danas, nije u stanju da se „nosi“ ni sa jednom bilo kakvom ozbiljnom krizom i dodao da ilegalni migranti u BiH ulaze i prelaze njenu granicu i zbog jako puno unutrašnjih slabosti u BiH.

„Međutim, kada uđu, bez obzira što su nezakonito ušli, na njih se primenjuje konvencija UN o zaštiti migranata i mi im moramo obezbediti humani tretman“, rekao je Mektić.

Istakao je da svim migrantima namera da idu u Zapadnu Evropu, da njih 95 odsto u BiH iskaže nameru za podnošenje zahteva za azilom i time legalizuje svoj boravak na 14 dana, a od toga pet odsto to zaista i učini, dok nijedan takav postupak nije završen jer su oni nakon toga, kako je rekao, „nestali iz BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.