U trendu

Mere EU protiv Turske zbog nezakonitih aktivnosti kod Kipra

BRISEL – EU je zbog nezakonitih aktivnosti Turske, bušenja u potrazi za gasom i naftom u blizi obala Kipra, odlučila da obustavi pregovore sa Ankarom o avioprevozu i do daljneg pauzira sastanke dijaloga EU-Turska na visokom političkom nivou.

Pretpristupna pomoć biće smanjena, a prispitaće se i kreditne aktivnosti Evropske investicione banke u Turskoj, odlučilo je Savet EU.

”U svetlu kontinuiranih i novih nezakonitih aktivnosti bušenja od strane Turske, Savet EU odlučuje da obustavi pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o avio sabobraćaju i da zasad ne održava Savet za pridruživanje i druge sastanke dijaloga na visokom nivou između EU i Turske”, navodi se u zaključcima posle sastanka u Briselu.

Pored ovih mera, ministri spoljnih poslova EU odobrili su i predlog Evropska komisije o smanjenju pretpristupne pomoći Turskoj za 2020. godinu i pozvali Evropsku investicijsku banku da preispita svoje kreditne aktivnosti u Turskoj.

Ministri spoljnih poslova EU izrazili su žaljenje što je uprkos brojnim poizvima Turska nastavila nelegalne aktivnosti u istočnom Mediteranu.

Ankara je, prema oceni šefova diplomatija zemalja članica EU, nastavila bušenja u potrazi za gasom i naftom zapadno od Kipra i pokrenula drugu operaciju bušenja severoistočno od Kipra u okviru teritorijalnih voda te ostrvske države.

”Savet upozorava na negativan uticaj koji takve nezakonite radnje imaju na čitav niz odnosa između EU i Turske. Savet ponovo poziva Tursku da se uzdrži od takvih akcija, deluje u duhu dobrosusedstva i poštuje suverenitet i suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom”, navodi se u zaključcima Saveta EU.

Evropski ministri spoljnih poslova EU pozdravili su poziv Vlade Kipra da pregovara sa Turskom i naglasili bi razgraničenje ekskluzivnih ekonomskih zona i kontinentalnog pojasa trebalo rešavati kroz dijalog i pregovore uz puno poštovanje međunarodnog prava i u skladu sa principima dobrosusedskih odnosa.

”EU ostaje potpuno posvećena podršci naporima koje predvode UN u cilju stvaranja uslova za nastavak pregovora o sveobuhvatnom rešenju kiparskog problema. U tom smislu, Savet podseća da je ključno da i Turska doprinosi takvom rešenju, uključujući njegove spoljne aspekte, a u skladu sa rezolucijama SB UN i principima EU”, zaključuje Savet EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.