U trendu

Merkel dočekala Makrona u Berlinu, počeo sastanak

Nemačka kancelarka Angela Merkel dočekala je danas u Berlinu novog francuskog predsednika Emanuela Makrona, uz najviše vojne počasti, na početku njegove prve posete inostranstvu otkako je stupio na funkciju.

Oni su, posle srdačnog rukovanja, počeli razgovore, samo dan nakon što je Makron inaugurisan za predsednika, prenosi AP.

Velika grupa građana, među kojima su neki nosili zastave EU, posmatrala je ceremoniju dočeka šefa francuske države.

Makron se poslednji put sa nemačkom kancelarkom sastao kao predsednički kandidat, u martu u Berlinu.

Nemačka i Francuska su tradicionalno pokretači evropskih integracija, ali su njihovi odnosi proteklih godina u slabljenju s obzirom na ekonomske nedaće Francuske, napominje američka agencija.

Makron je odabirom Berlina za prvu destinaciju na funkciji šefa francuske države nastavio tradiciju francuskih predsednika, a četvrti je predsednik te zemlje koga Merkel dočekuje kao nemačka liderka u proteklih 12 godina.

Makronovo okruženje je najavilo da se novoizabrani francuski predsednik danas sastaje s nemačkom kancelarkom kako bi sa njom počeo saradnju na tri prioritetna polja – bezbednosti, ekonomiji i investiranju, i socijalnoj zaštiti, javili su francuski mediji.

Posle razgovora Merkelove i Makrona predviđena je zajednička konferencija za novinare, a potom večera.

Nemačka kancelarka mu je u nedelju 7. maja, nakon što su objavljeni prvi rezultati drugog kruga predsedničkih izbora, srdačno čestitala, među prvima, ubedljivu pobedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike