U trendu

Merkel: Nije zagarantovan uspešan dogovor o Bregzitu

FRANKFURT – Nemačka čini sve kako bi obezbedila da Evropska unija i Britanija postignu dogovor o razlazu, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel, upozorivši istovremeno da uspešan ishod nije zagarantovan.

U obraćanju na finansijskoj konferenciji u Frankfurtu u utorak, nemačka liderka je rekla da bi obuhvatan trgovinski sporazum između dve strane mogao da čini temelj njihovih budućih odnosa i da se jasni uslovi razlaza moraju dogovoriti ove jeseni, prenosi Rojters.

„Ne želimo da pregovori propadnu. Ali, to ne možemo da u potpunosti isključimo jer rezultata još uvek nema. Ipak, obećavam vam da ćemo upotrebiti svoju snagu i kreativnost kako bismo obezbedili da se dogovor postigne“, rekla je Merkelova.

Ona je naglasila da „izlazak znači izlazak“, što podrazumeva i izlazak iz policijske agencije EU, Europola.

Britanija, ukazala je nemačka kancelarka, ne može očekivati da će, nakon što napusti Uniju, imati istovetna prava kao preostalih 27 država članica bloka.

Ipak, Merkelova j izrazila očekivanje da će EU i dalje imati bliske odnose s Britanijom jer se obe strane suočavaju sa sličnim bezbednosnim izazovima u trenutku kada SAD premeštaju fokus sa Evrope i Bliskog istoka na pacifički region.

Inače, nemački list „Štutgarder cajtung“ piše danas da nemačke pripreme za Bregzit uključuju angažovanje novog carinskog osoblja i da nemačka vlada uzima u obzir „sve moguće ishode“.

Britanija bi trebalo da istupi iz EU 29. marta iduće godine, nakon referenduma održanog u junu 2016. na kojem se većina Britanaca izjasnila za izlazak, ali tek treba da obezbedi sporazum kojim će biti definisani budući odnosi s Briselom i da savlada ekonomske posledice okočanja 40-godišnje integracije s najvećim svetskim trgovinskim blokom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar