U trendu

Merkel ponudila podršku Francuskoj u ekonomskim reformama

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je danas podršku francuskoj vladi za njen plan ekonomskih reformi, za koje je rekla da ih nije uvek lako sprovesti i da je potrebno vreme da bi se videli rezultati.

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da ojača ekonomiju promenom rigidnih zakona o radu, kako bi olakšao zapošljavanje i otpuštanje radnika, zbog čega se suočava s otporom sindikata i padom popularnosti, navodi Asošiejted pres.

Merkel je posle današnjeg sastanka s francuskim premijerom Eduarom Filipom rekla da je reformski plan „važan i da će doneti dobre rezultate francuskim gradjanima, iako se zna da rezultati (reformi) ne dolaze odmah već su donekle odloženi“.

Francuski premijer Eduar Filip je danas u poseti Berlinu gde brani reforme koje sprovodi njegova zemlja i priprema teren za evropske predloge predsednika Emanuela Makrona.

U svojoj prvoj važnijoj poseti otkako je imenovan za premijera, Filip je bio na ručku sa kancelarkom Angelom Merkel a zatim održao govor pred nemačkim privrednicima kojima je preneo uveravanja da vodi „germanofilsku vladu“.

„Ja sam sigurno pristalica Evrope ali sam pre svega pristalica nemačko-francuskih odnosa. Pred vama je premijer germanofilske vlade“, rekao je Filip, prenela je ranije agencija AFP.

Devet dana pre izbora 24. septembra, reizbor kancelarke Merkel izgleda izvestan, ali ostaje pitanje kakva će biti koalicija koja će u narednim godinama voditi Nemačku.

Sastav koalicije najviše zanima Pariz, jer je predsednik Makron prošle nedelje u Grčkoj najavio da će sačekati rezultate pre nego što iznese detalje svog projekta „ponovnog osnivanja“ EU.

Prema izvoru iz vlade, Makron će predloge izneti 26. septembra, što se ocenjuje kao dovoljno rano da može da utiče na pregovore o formiranju nemačke vlade.

„Verujem da svi u Evropi shvataju da se nalazimo u nesigurnom trenutku. Posle holandskih izbora i Bregzita postoji osećanje da se nešto odigrava. I da imamo 12 ili možda 18 meseci da donesemo dobre odluke“, naveo je Filip.

Angela Merkel je već rekla da je voljna da razgovara o budžetu, ministru finansija i parlamentu evrozone kao i transnacionalnim listama za izbore za Evropski parlament 2019, ali da to neće činiti pre izbora. Pritom, postoje razlike izmedju nemačke i francuske vizije funkcije ministra ili finansiranja budžeta. ;

Makronovi predlozi mogu imati i sasvim drugačiji prijem u zavisnosti od nemačke unutrašnje politike.

Posle četiri godine „velike koalicije“ Merkelinih demohrišćana i socijal-demokrata koji su naklonjeni francuskim predlozima, novi kancelarkin saveznik bi mogli postati liberali iz partije FDP.

Ta partija kategorički odbija francuske ideje za reformu evrozone u kojima vidi pretnju da dugovi postanu zajednički, što Nemci ne žele.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike