U trendu

Merkel: Skandal što nema rezolucije SB UN o hemijskom napadu

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je skandal to što Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) nije usvojio rezoluciju kojom bi osudio napad koji se ove nedelje dogodio u Siriji, za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem i u kojem je ubijeno najmanje 70 ljudi.

„To je bio varvarski čin koji mora da bude razjašnjen. Korišćenje hemijskog oružja je ratni zločin. Skandal je to što nije doneta rezolucija SB UN, aoni koji joj se protive moraju da razmisle o odgovornosti koju imaju“, rekla je Merkelova na konferenciji za medije održanoj na istoku Nemačke, prenosi Rojters.

Merkelova je dodala da postoje nagoveštaji da su napad izvele snage sirijskog predsednika Bašara al Asada. Ona je odbila da protumači komentar predsednika SAD Donalda Trampa da je pvim napadom „pređena crvena linija“.

Rusija je danas okarakterisala navodni hemijski napad u Idlibu kao „monstruozni zločin“, dok je Sirija postavila za uslove za istragu o tom događaju.

„Bio je to opasan i monstruozan zločin, ali bilo bi nekorektno kačiti etikete“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

On je dodao da je upotreba hemijskog oružja „neprihvatljiva“ i pozvao sirijsku vojsku da obezbedi da takvo oružje ne padne u ruke terorista.

Peskov je naveo da izneti dokazi o incidentu nisu pouzdani i da se Moskva ne slaže sa takvim zaključcima, prenosi Rojters.

„Neposredno posle tragedije niko nije imao pristup ovom regionu… podacii koje američke ili druge kolege mogu da imaju nisu mogli da budu zasnovani na objektivnim činjenicama“, rekao je Peskov.

Sirijska vlada postavila je danas uslove za međunarodnu istragu o navodnom hemijskom napadu u Idlibu rekavši da ona ne sme da bude „politizovana“ i da treba da se vodi u saradnji sa Damaskom.

Ministar spoljnih poslova Valid al-Mualem rekao je da iskustvo Sirije sa međunarodnim istragama u prošlosti „nije ohrabrujuće“ i ponovio da Sirija nije odgovorna za taj napad.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je sirijsku vladu da je „prešla crvenu liniju“ i da se njegov stav prema Siriji i predsedniku Bašaru al Asadu promenio.

Mualem nije direktno komentarisao tu Trampovu izjavu, ali je rekao da priznaje „težinu“ najnovijih američkih izjava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.