U trendu

Merkel zabrinuta zbog pritvaranja nemačkog novinara u Turskoj

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je njena vlada zabrinuta zbog pritvaranja nemačkog novinara na aerodromu u Istanbulu i dodala da diplomate rade na rešavanju situacije.

Dopisnik nemačke televizije SWR Folker Švenk sprečen je da udje u Tursku po dolasku iz Kaira i zadržan je u pritvoru na aerodromu Ataturk, rekao je portparol televizije.

Merkel je na konferenciji za novinare u Berlinu, upitana o incidentu, rekla da su se nemački zvaničnici odmah pozabavili tim pitanjem.

„Ministarstvo spoljnih poslova je posebno u stalnom kontaktu sa svim nadležnim vlastima i naravno da pokušavamo da se novinaru omogući da radi. Mi se bavimo tim i izražavamo zabrinutost“, rekla je Merkel.

Ovo je poslednji incident s novinarima koji otežava nemačko-turske odnose. Prošle nedelje nemačka vlada odobrila je turski zahtev da se omogući proces protiv televizijskog komičara zbog uvredljive poeme o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Merkel je optužena da je podlegla pritisku Turske zbog ključne uloge Ankare u zaustavljanju priliva migranata u Evropu.

Poema Jana Bemermana je bila odgovor na nezadovoljstvo Turske zbog satiričnog programe na nemačkoj televiziji ARD koji je takodje ismevao Erdogana.

Prošlog meseca nemački nedeljnik Špigl (Der Spiegel) povukao je dopisnika iz Istanbula uz obrazloženje da je Turska odbila da mu obnovi akreditaciju.

Turski zvaničnik je rekao da je Švenku zabranjen ulazak u Tursku zbog ranijeg incidenta.

„On je znao da mu neće biti dozvoljen ulazak, a ipak je došao“, rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan. On nije izneo detalje ranijeg incidenta.

Portparol SWR-a je negirao da je ranije bilo problema i rekao da Švenk nije znao o mogućoj zabrani ulaska.

U poruci na Tviteru, u kojoj je objavljen i dokument o odbijanju dozvole za ulazak, Švenk je napisao: „Poslednja stanica Istanbul. Ulazak u Tursku zabranjen. Postoji beleška s mojim imenom. Ja sam novinar. Problem?“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.