U trendu

Micotakis: Kontakti sa Ankarom ohrabrujući korak

ATINA – Premijer Grčke Kirijakos Micotakis izjavio je da je ohrabrujući korak to što su se Turska i Grčka dogovorile da se sastanu u vezi aktuelnih sporenja između te dve zemlje, prenosi a1on.

Kako je kazao, dobro je da se da šansa diplomatiji kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rešenje.

Govoreći o odnosima sa Ankarom, Micotakis je u intervjuu za francuski list „Le figaro“ kazao da postoje dva puta, jedan je diplomatija i dijalog zasnovan na međunarodnom pravu, a drugi eskalacija i tenzije koji će „neizbežno dovesti do određene evropske mere za Tursku“.

„Grčka, kao i EU, želi poboljšanje odnosa sa Turskom, ali pravila su tu da poštujemo. Za vreme poslednjeg samita EU bila su razmatrana ključna pitanja u vezi odnosa sa Turskom kao što su carinska unija i upravljanje migrantskim talasima. Jasno je stavljeno do znanja da ukoliko Ankara nastavi da se ponaša jednostrano i agresivno suočiće se sa posledicama“, kazao je Micotakis.

On je rekao da očekuje ubrzano početak preliminarnih kontakata između obe zemlje, a nije isključio ni mogućnost za sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Turska i Grčka dogovorile su se o merama za izgradnju poverenja i održavanju bilateralnih razgovora nakon višednevnih tenzija u sporu oko pomorskih prava na istočnom Mediteranu, izjavio je prethodno turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

On je to izjavio nakon sastanka sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom, prvi put od izbijanja spora između Ankare i Atina.

Obraćajući se državnim medijima nakon održavanja Globalnog foruma za bezbednost u Slovačkoj GLOBSEC 2020, Čavušoglu je rekao da će Turska biti domaćin prvog kruga razgovora i da dve članice NATO-a rade na određivanju datuma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.